1515
USA: FLER TECHCHEFER ÄN KRITIKER I BIDENS OMSTÄLLNINGSKOMMITTÉR

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Klart fler chefer från amerikanska techbolag än uttalade kritiker mot sektorn har utnämnts till USA:s blivande president Joe Bidens omställningskommitté, trots den tunga opinionspress som vilar mot Silicon Valleys monopoldominans.

Omställningskommittén brukar kunna ge en hänvisning om i vilken riktning en blivande presidents administration ämnar ta under de kommande åren, och av laguppställningen att döma har techbolagen för avsikt att arbeta nära Joe Biden, framgår av nyligen publicerad information på Bidenkampanjens hemsida.

De amerikanska techbolagen och deras datamakt har hamnat under granskning hos myndigheter över hela världen de senaste åren. Så sent som i tisdags presenterade EU ett åtal mot Amazon för otillbörlig marknadspåverkan genom att användardata från e-handelsplattformen påstås ha nyttjats för att slå ut små konkurrenter genom att lansera egna och lägre prissatta kopior på särskilt framgångsrika produkter.

I oktober stämdes även Google, på hemmaplan i USA, i vad som kommer att bli det största konkurrensfallet i en amerikansk domstol sedan Microsoft tvingades öppna upp för konkurrens runt millennieskiftet. Stämningen mot Google gäller för sökmotorn, som påstås ha nyttjats på ett liknande sätt som Amazons e-handelsplattform för att gynna moderbolaget.

Trots den intensifierade techkritiken har bolag som Amazon, Microsoft, Google, Facebook och även flera andra Silicon Valley-bolag som Uber, Lyft, Airbnb, Dropbox och Stripe finns representerade i de olika arbetslag som ska rådge Joe Biden för att ge en realtidsuppdatering om näringslivslandskapet.

Det finns dock även starka namn som tidigare intagit en kritisk hållning till techbolagens dominans.

Bland dessa kan Bill Baer nämnas – en tidigare direktör hos federala näringslivsmyndigheten FTC:s avdelning för konkurrens – som nyligen uttalade sig om att regelverk kring techbolag bör skärpas. Bill Baer har också arbetat med liknande uppgifter hos amerikanska justitiedepartementet.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?