1515
GAMESTOP: ROBINHOOD DRAGIT TILLBAKA BEGRÄNSNINGAR FÖR HANDEL

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Den amerikanska appmäklaren Robinhood, som i förra veckan stängde handel med vissa aktier och instrument som rusat i kölvattnet av det omtalade nätforumsfenomenet Wall Street Bets, har nu beslutat att dra tillbaka samtliga begränsningar.

Aktier som Gamestop och AMC Entertainment, de två främsta exemplen på aktier som plötsligt kom att handlas upp med hundratals procent i enorma volymer, kommer kunna köpas och säljas precis som vanligt i småspararappen Robinhood från och med fredag.

Även de svenska nätmäklarna Avanza och Nordnet har vittnat om exceptionellt hög belastning under de mest intensiva handelsdagarna, där Gamestop – en butikskedja för dator- och tv-spel som kommit att bli kraftigt säljrekommenderad hos analytikerkollektivet - under vissa dagar varit världens mest handlade aktie.

Robinhood tillkännager beslutet på bolagets supportsajt, dagen efter att begränsningarna för att handla med vissa av de nätforumshaussade aktierna utökades.

Gamestop, som var upp med som mest 1.800 procent för året i förra veckan, har kollapsat med 84 procent under veckan medan AMC rasat med 47 procent.

Fenomenet där nätforumsanvändare på Reddit organiserar handel har riktat in sig på högt blankade aktier och flera hedgefonder som blankat de aktier som fokuserats har tagit stora förluster.

Robinhoods beslut att begränsa handelsmöjligheterna i appen har mött häftig kritik från användare, politiker och runt om i finansvärlden samt lett till konspirationsteorier om att hedgefonder pressat appmäklaren att stoppa köp i de plötsligt populära högblankade aktierna.

Appmäklaren har via vd:n Vlad Tenev hänvisat beslutet till att National Securities Clearinghouse Corporation, en myndighet där mäklare och banker deponerar säkerheter för att handel ska tillåtas, blev så stora att hålet inte kunde fyllas. Robinhood har de senaste veckorna tagit in 3,4 miljarder dollar - mer pengar än den totala kapitalanskaffningen sedan bolagets tillkomst – för att kunna öppna handeln igen.


Vill du höra mer om Reddit-kalabaliken, Gamestop och blankarbränningen av hedgefonderna? Lyssna på de två senaste avsnitten av Nyhetsbyrån Direkts podcast FollowTheMoney, vars avsnitt finns tillgängliga på alla plattformar, bland annat Spotify.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?