1515
BÖRSEN: ERIC OCH EVO DRAR UPP, AZN SÄNKER, OMXS30 +0,4%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Riskviljan tycktes fortsatt intakt i Stockholmsbörsens öppning på torsdagen, efter att asiatiska börser tagit över taktpinnen från amerikanska med uppåthandel under tidig morgon.

En halvtimme in på handeln stod Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30 för en uppgång med 0,4 procent, samtidigt som de större europeiska indexen i Frankfurt, Paris och Amsterdam handlades i intervallet -0,1 procent till plus 0,3 procent.

Det var tunt med nyheter bland de största svenska bolagen under morgonen, men det kunde noteras att Ericsson fanns i toppen av OMXS30. Konkurrenten Nokia har tecknat ett patentlicensieringsavtal inom video med sydkoreanska Samsung. Ericsson ligger å sin sida i patenttvist med just Samsung.

Nokia steg runt 1 procent på beskedet och Ericsson var upp med 3 procent. Vidare har Bloomberg News rapporterat att flera franska mobiloperatörer börjar riva ut utrustning från Huawei, vilket kan vara till fördel för Ericsson och Nokia.

I täten av OMXS30 skuggade Evolution 2,8 procent upp. Medicinteknikbolaget Getinge, vars aktie har höjts till köp hos SEB med uppskruvad riktkurs på 255 kronor, handlades upp 2 procent till 227:60 kronor i inledningen.

I övrigt på rekommendationsfronten har H&M:s aktie fått en höjd riktkurs hos ABG till 240 kronor från 200, med köpstämpeln intakt. Klädbolagets aktie handlades upp med 1 procent till 216:70 kronor.

Botten av storbolagsindex utgjordes av Astra Zeneca som var ned 1,7 procent. Läkemedelsbolagets vaccinleveransproblem fick förnyad uppmärksamhet i internationella affärsmedier på onsdagen. Tvåa från slutet fanns Volvo 1,5 procent ned och Elecxtrolux, som sjönk 0,9 procent.

Betsson handlades upp omkring 3 procent efter att ha meddelat att en sportbettinglicens i Tyskland säkrats inför omregleringen som väntas den 1 juli 2021. Tyskland införde tuffare regler i december vilket ledde till 70-procentigt tapp för Betsson i marknaden. Pareto uppskattade då att runt 7 procent av Betssons intäkter kom från den tyska marknaden.

Två emissionsbesked i småspararfavoriter noterades efter onsdagens stängning. Rabatten i ljudboksbolaget Storytels emission blev 1,6 procent för aktier värda 1,2 miljarder kronor. Energilagringsbolaget Azelios emissionskurs utgjorde i sin tur rabatt på 4,6 procent för aktier till ett värde av 596 miljoner kronor. Azelio handlades ned med 1 procent, men Storytel steg med 1,4 procent.

Klädkedjeägaren Retail and Brands, RNB, säljer dotterbolaget Polarn O. Pyret till Procuritas Fond VI för 330 miljoner kronor. Aktien var dock ned med drygt 3 procent i inledningen.

Forskningsbolaget Vicore Pharma presenterade på torsdagen topline-resultat från en fas 2-studie som utvärderade effekten av en singeldos av den specifika AT2R-agonisten C21 på köldinducerad kärlsammandragning, så kallat Raynauds fenomen, i patienter med systemisk skleros. Primärvariabelmål nåddes inte i studien, men bolaget menar att det finns indikationer som talar starkt för att den valda studiedesignen inte fångat upp maximal effekt av C21. Aktien sjönk omkring 6 procent.

Alelion har fått en order på högspänningsbatterier från en tysk specialfordonstillverkare till ett värde om 3,4 miljoner kronor. Aktien handlades upp med 9 procent.

Ventilationsföretaget Systemair har öppnat böckerna för tredje kvartalet under morgonen, och redovisat lägre resultat och omsättning än väntat. Aktien var ned med 4 procent.

På torsdagen gjorde kryptovalutaföretaget Coinshares aktie premiär på handelsplattformen Nasdaq First North. Aktien handlades upp med långt mer än 100 procent under den första halvtimmen.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?