Annons
NORGE: BOPRISER SJÖNK 0,8% SÄSONGSRENSAT I OKTOBER

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) De norska bostadspriserna sjönk 1,9 procent i oktober jämfört med föregående månad. Säsongsjusterat innebär det en nedgång med 0,8 procent.

Det visar statistik från Eiendom Norge.

"Bostadspriserna fortsätter den svaga utvecklingen i september och faller ytterligare 1,9 procent i oktober. Prisfallet beror främst på att räntan höjts kraftigt under året", säger Henning Lauridsen, vd på Eiendom Norge, i en kommentar.

Han säger att utvecklingen de senaste två månaderna visar på hur räntekänslig den norska bostadsmarknaden är, och de uppmanar Norges Bank att gå lite mer försiktigt fram framöver.

Han konstaterar att Norges Bank har ett tvådelat mandat, där finansiell stabilitet inklusive bostadsmarknaden är en del. Norges Bank ska därför vid sidan av inflationsmålet även ta hänsyn till finansiell stabilitet och hög produktion och sysselsättning.

"Inflationsmålet är också framåtblickande vilket betyder att Norges Bank inte nödvändigtvis behöver vara så aggressivt i sina räntebeslut som det vi har sett andra halvåret i år", sade han.

Hittills i år är bostadspriserna i Norge upp 4,7 procent.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera