BÖRSEN: SKANSKA RAPPORTFÖRLORARE, ATTENDO VINNARE, OMXS30 +0,4%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen öppnade något upp på torsdagen, i linje med utvecklingen för de ledande börserna i Europa. Råvarurelaterade aktier låg i topp bland storbolagen medan rapportaktuella Skanska var en förlorare.

Vid 9.50-tiden var Stockholmsbörsens OMXS30 index upp 0,4 procent till 1.787. Aktier för 2,7 miljarder var då omsatta på Stockholmsbörsen. På de europeiska börserna var DAX upp 0,5 procent i Frankfurt och CAC40 var 0,3 procent högre i Paris.

Vinnare i OMXS30 var gruvbolaget Boliden, som steg 4,0 procent, skogsbolaget SCA med en uppgång på 2,8 procent och ståltillverkaren SSAB som gick upp 2,4 procent. Boliden och SSAB fortsatte att rida på vågorna efter starka rapporter tidigare i veckan.

Skanska var däremot förloraren bland storbolagen med en nedgång på 6,4 procent. Byggbolagets rapport var överlag något sämre än förhandstipsen. Såväl omsättning som rörelsevinst kom in 4 procent under konsensus.

Skanska har fortfarande ungefär 160 projekt "mer eller mindre" påverkade av coronaviruset och de restriktioner som införts, uppger vd Anders Danielsson till Nyhetsbyrån Direkt. I mitten av maj var det 350 påverkade projekt.

Verkstadsbolaget Epiroc backade i sin tur 2,6 procent efter sin rapport. Det justerade rörelseresultatet var högre än analytikernas snittestimat, men orderingången hamnade dock snäppet lägre än marknadens förväntningar.

Omsorgsbolaget Attendo handlades däremot upp närmare 15 procent. Ebita-resultatet på 153 miljoner kronor var klart högre än snittförväntningarna, som låg på 77,6 miljoner kronor.

Kredithanteringsbolaget Intrum steg 1,1 procent. Omsättningen för det andra kvartalet var snäppet bättre än väntat medan det justerade rörelseresultatet var i linje med det preliminära beskedet. Bolaget ser goda förutsättningar för intressanta portföljinvesteringar under 2021.

I sektorn backade däremot Hoist 9,4 procent. Förvärvsaktiviteten för fordringsportföljer har varit låg under kvartalet, men bolaget bedömer att den normaliseras under det fjärde kvartalet.

Bygg-hemma-trenden gynnade e-handlaren BHG, som förut hette just Bygghemma och som visade en organisk tillväxt på 42 procent under kvartalet. Aktien steg 3,8 procent.

På nordisk bas har UPM-Kymmene rapporterat ett bättre justerat resultat än väntat för det andra kvartalet. För helåret 2020 spår bolaget ett betydligt lägre jämförbart ebit, jämfört med 2019 och aktien steg 1,8 procent i Helsingfors.

Kursuppgång blev det även för Concentric, som steg 5,4 procent. Rörelseresultatet var bättre än väntat och bolaget gav signaler om generell marknadsåterhämtning under tredje kvartalet.

Hjälmbolaget Mips sjönk 6,6 procent efter att ha redovisat en organisk försäljning om -19 procent för det andra kvartalet. Bolagets uppger samtidigt att det såg en kraftig förbättring av marknadssituationen i juni.

Miljöteknikbolaget Scandinavian Enviro Systems föll 25 procent. Sent på onsdagen meddelade bolaget att förhandlingarna med däcktillverkaren Michelin har försenats, bland annat beroende på pandemin.

Ljudboksföretaget Storytel handlades ned 1,3 procent till 293 kronor. Carnegie har sänkt rekommendationen till behåll från köp medan riktkursen höjts till 270 från 225 kronor.


Graf: Stockholmsbörsen OMXS30 torsdagen den 23 juni

image


Källa: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?