BÖRSEN: POSITIV START PÅ VECKAN, INDUSTRI I TOPP, OMXS30 +0,5%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen inledde börsveckan med en uppgång där vaccinhopp fortsatte att ge stöd till riskviljan. Industribolag parkerade i toppen av OMXS30, medan Astra Zeneca som på morgonen presenterade resultat från sin vaccinstudie backade.

Omkring klockan 10.00 var OMXS30-index upp 0,5 procent till nivån 1.936. Aktier för 4,1 miljarder kronor var då omsatta på Stockholmsbörsen.

Inom OMXS30 var det industribolagen som gynnades när investerarna fortsatt fokuserade på tiden efter att ett vaccin nått marknaden. Boliden steg 3,2 procent medan SKF och Sandvik var upp 2,5 respektive 1,8 procent utan stöd av större avtryck i nyhetsflödet. I motsatt ände fanns defensiva bolag så som teleoperatörer och hälsovård.

Astra Zeneca visade i sin vaccinstudie mot coronaviruset på en genomsnittlig effekt på 70 procent, i ett intervall från 62 till 90 procent. Det är enligt experter fullt tillräckligt för ett vaccin på marknaden. Samtidigt är utfallet lägre än för motsvarande vaccin från Pfizer och Biontech samt Moderna Therapeutics, som båda hade utfall på över 90 procent. Aktien var ned 1,3 procent.

G5 Entertainments vd Vladislav Suglobov har via sitt bolag Wide Development vid flera tillfällen under den förra veckan sålt aktier i bolaget motsvarande cirka 29 miljoner kronor. Marknaden uppskattade inte tilltaget och aktien var ner över 5 procent. Vladislav Suglobov skriver i ett mejl till Nyhetsbyrån Direkt att tilltron till bolagets framtid är fortsatt stark, samt att innehavet nu är tillbaka till historiska nivåer.

"(…) Wide har ökat sin position under de senaste två åren när aktiekursen varit gravt undervärderad", uppger Vladislav Suglobov.

Oljebolaget Maha Energys kom med en rapport för det tredje kvartalet där ebitda-resultat sjönk till 5,5 miljoner dollar (10,6). Nettoresultatet kom in på 1,8 miljoner dollar (6,6). Rapporten mottogs väl och aktien steg 5,6 procent.

Bland måndagsmorgonens rekommendationer har Carnegie sänkt Hansa Biopharma till sälj från behåll. Riktkursen höjdes samtidigt till 190 från 100 kronor. Hansa-aktien som har stigit med 150 procent hittills i år var ner 9,3 procent.

Latour som har handlats upp till en rejäl substanspremie backade 4,3 procent. DI:s analytiker menar att premien i investmentbolaget har nått "en smått osannolik nivå" och att det finns risk för att luften pyser ur om det positiva börsklimatet svalnar, och delade ut ett säljråd.

Det verkar just nu inte bli en uppdelning av MTG i två bolag inom spel respektive e-sport, och då ser aktien inte särskilt spännande ut, menar Affärsvärlden i en analys i helgen och ger säljråd för aktien som backade 2,8 procent på måndagen.

Tidningen Börsveckan rekommenderar köp av Medicover, Mips, Enlabs och Cavotec i den senaste utgåvan. Alla fyra bolag steg där Cavotec stack ut med en uppgång på 6,3 procent.

Catena Medias aktie fortsatte sin resa söder ut och tappade 5,5 procent. Efter fredagens rapportbesvikelse summerar nedgången till omkring 24 procent. Flera analytiker har justerat ned sina riktkurser efter rapporten och på måndagen sänkte ABG Sundal Collier sin till 44 kronor (52), men precis som flera av analytikerkollegorna upprepades köprekommendationen för affiliatebolaget.


Diagram: Stockholmsbörsens OMXS30-index måndag 23 november


image


Källa: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?