Annons
JM: AVMATTNING I SVERIGE MEN FORTSATT GODA PRISNIVÅER ENL VD

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Det tredje kvartalet har påverkats av kriget i Ukraina, höga energipriser samt stigande inflation och räntor, vilket inneburit en avmattning i marknaden främst i Sverige.

Det skriver JM:s vd Johan Skoglund i delårsrapporten.

Under kvartalet minskade antalet produktionsstartade bostäder till 688 från 817. Nedgången främst hänförlig till en lägre nivå av produktionsstarter i Stockholm, där avsaknad av nödvändiga myndighetsbeslut försenat flera projekt, framhåller JM-chefen.

"Vi ser att det finns förutsättningar för fortsatta produktionsstarter av bostäder på alla våra marknader. En ökad nivå av produktionsstarter är ett högt prioriterat mål för JM för att fortsätta generera ett stabilt kassaflöde. Vi förväntar oss en högre nivå av produktionsstarter under fjärde kvartalet för koncernen i sin helhet, förutsatt fortsatt försäljning i våra projekt", skriver han.

I Stockholm har bostadsverksamheten haft en lägre försäljning och något lägre marginal, samtidigt som verksamheten i övriga Sverige uppvisade god lönsamhetsnivå samt hög nivå av produktionsstartade bostäder.

I Norge uppvisar bostadsverksamheten fortsatt god försäljning och nivå av produktionsstarter under det tredje kvartalet. Finland fortsätter att växa med god lönsamhet i pågående projekt men marknaden har under det tredje kvartalet blivit något mer avvaktande, skriver han.

"Det råder en osäkerhet kring förutsättningarna för våra kommande projekt. Vi ser en ökad risk för sämre konjunktur och ytterligare stigande räntor vilket i hög grad kan påverka vår affär. Vi är samtidigt väl positionerade med en god projekt- och byggrättsportfölj som löpande förädlas för att möta bostadsmarknadens behov", skriver Johan Skoglund.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera