1515
NEW YORK: UPPÅT PÅ DÄMPAD INFLATIONSORO, S&P 500 +0,9% (OMS)

(Omsändning: sändes första gången på fredagen)

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) USA-börserna steg på fredagen med stöd av teknikaktier efter en jobbrapport som dämpade marknadens inflationsoro.

Vid stängning var Dow Jones industriindex upp 0,5 procent till 34.757 medan S&P 500 steg 0,9 procent till 4.229. Tekniktunga Nasdaqs kompositindex steg 1,5 procent till 13.814.

Antalet sysselsatta i den amerikanska ekonomin ökade med 559.000 personer i maj, under de 650.000 personer som var väntade på förhand. Arbetslösheten sjönk samtidigt till 5,8 procent mot väntade 5,9.

Den något svagare rapporten innebär att den omedelbara inflationsoron och pressen på Fed lättar något. De senaste månaderna har allt fler frågor väckts kring hur lång tid den amerikanska centralbanken kan fortsätta med sina stimulanser.

"Det tar bort pressen från Fed och låter dem fortsätta med sin lågräntepolitik och inta en vänta-och-se-attityd", sade Jack Ablin, investeringschef vid Cresset Capital Management, till Reuters.

En grupp som gynnades av den minskade inflationsoron var teknikbolagen. Flera av jättarna som skördat stora börsframgångar de senaste åren har haft det tungt under våren, men på fredagen låg de bakom delar av uppgången. Dow Jones Industriindex toppades av Salesforce, Intel och Microsoft som steg 2 till 2,8 procent.

Aktier i elbilstillverkaren Tesla steg 4,6 procent på fredagen efter en tung vecka. På torsdagen blev det känt att bolagets fordonsbeställningar i Kina halverades i maj jämfört med april. På fredagen skapade bolagets vd Elon Musk rubriker med en kryptisk tweet om bitcoin och en emoji föreställande ett brustet hjärta. Tesla investerade i kryptovalutan i januari och meddelade i mars att bolaget accepterar bitcoin som betalning för sina bilar. Därefter följde en helomvändning i maj då Musk gick ut med att Tesla skulle sluta ta emot bitcoin som betalning på grund av vad han menade var dess negativa effekter på miljön. Då var dock beskedet att Tesla inte hade sålt sitt innehav.

Biografägarbolaget AMC Entertainment, som tidigare i veckan tagit in omkring 230 miljoner dollar i riktade emissioner, vill ta in ännu mer pengar via just emission och vädjar om stöd från aktieägarna. Bolagets vd Adam Aron har i en intervju på torsdagskvällen delat med sig av sin plan om att ta in ytterligare pengar och riktade då samtidigt uppmaningen till investerare om att ställa sig bakom avsikterna. AMC-aktien tappade 6,7 procent på fredagen efter att ha backat hela 18 procent på torsdagen.

Den amerikanska tioårsräntan var ned 6 punkter till 1,56 procent.


Graf: S&P 500 fredagen den 4 juni

imageBildkälla: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?