1515
RÄNTOR/VALUTOR: USA-RÄNTOR PLANAR UT, FED GER TAPERINGSIGNAL

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) USA-räntorna har planat ut på torsdagen med den tioåriga statsobligationen på 1,55 procent, efter en nedgång på onsdagen. Dollarn handlas lite starkare mot euro och yen medan Asienbörserna är upp på flera håll.

KPI-inflationen steg i september medan protokollet från Federal Reserves förra möte visade beredskap att starta nedtrappade tillgångsköp, tapering, i november.

Marknaden har tidigarelagt förväntningarna om en första höjning och prisar nu nästan in 25 punkter i september 2022, men ser bara en höjning till cirka 1,5 procent under en femårsperiod.

"Marknaden fortsätter att tidigarelägga en första räntehöjning men också sänka slutpunkten, vilket vi anser visar att marknaden inprisar ett policymisstag", skrev TD Securities i en kommentar enligt Reuters.

I protokollet från Federal Reserves FOMC-möte den 21-22 september framgick det att Fed kan inleda tapering-processen i mitten av november eller december i år, och en potentiell bana med minskning om 15 miljarder dollar per månad skulle leda till att nettoköpen är utfasade till mitten av nästa år.

Fed-ledamöterna var vid mötet oroliga för att störningar i leveranskedjorna ökar riskerna för en mer uthållig inflation.

Flera ledamöter ville fasa ut köpen än snabbare, för att skapa flexibilitet att höja räntan vid behov. Vissa ledamöter såg möjligheten att börja höja i slutet nästa år eftersom de tror att målen för inflation och arbetsmarknad då är uppfyllda, och inflationen dessutom visa sig mer uthållig än väntat.

En annan grupp var mer optimistisk om att inflationen ska falla tillbaka mot målet, och såg behov för ekonomin att räntan ligger kvar på eller nära nuvarande nivå de kommande två åren. Att höja räntan för tidigt och för snabbt skulle skada Feds åtagande om att hålla inflationen över 2 procent.

SEB noterade att protokollet bekräftar att Fed är på väg att starta tapering i november och att tillgångsköpen kommer att minskas gradvis på månadsbasis.

"Protokollet bekräftar också att ledamöterna är splittrade över inflationsriskerna och potentialen för arbetsmarknaden. Utvecklingen under kommande nio månader kommer att avgöra vilket läger som har rätt och därmed när räntehöjningarna kommer att börja", skrev SEB.

Michelle Bowman, Fed-guvernör, sade på onsdagen att hon är mycket bekväm med att börja trappa ned en del av stödet från november.

"Jag är medveten om att de kvarvarande fördelarna av våra tillgångsköp för ekonomin nu sannolikt övervägs av de potentiella kostnaderna", sade hon.

Stigande löner kan börja dra upp inflationen, vilket adderar till höjda priser från störningar i leveranskedjor som kan bli kvar längre än väntat. Stigande huspriser skadar samtidigt låginkomsthushållen och banker har börjat tala om en boprisbubbla. Fortsatta obligationsköp skulle kunna bidra till allt högre tillgångspriser, och dra upp inflationsförväntningarna, sade hon.

I Kina steg producentpriserna med 10,7 procent i årstakt i september, den högsta takten på över 20 år. KPI-inflationen sjönk däremot till 0,7 procent med fallande livsmedelspriser.

Centralbanken i Singapore stramade överraskande åt penningpolitiken något på torsdagen, med hänvisning till högre inflationsutsikter.

På torsdagens agenda står PPI och nyanmälda arbetslösa från USA, medan fokus för svensk del ligger på KPIF i september. Där väntas en uppgång i inflationstakten till 3,0 procent, den högsta på 13 år.


             torsdag kl 6.10 (onsdag kl 16.15)
===================================
USD/SEK 8:6862 (8:7402) EUR/USD 1:1594 (1:1560)
EUR/SEK 10:0710 (10:1042) USD/JPY 113:54 (113:37)
Jp obl 2 -0,11 (-0,12) Jp obl 10 0,09 (0,09)
Ty obl 2 -0,66 (-0,67) Ty obl 10 -0,12 (-0,14)
US obl 2 0,36 (0,36) US obl 10 1,55 (1,54)


Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?