1515
BÖRSEN: VÄNDE UPPÅT MED ELECTROLUX I TÄTPOSITION, OMXS30 +0,3%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen besökte såväl positivt som negativt territorium i början av tisdagens handel, innan en succesiv klättring uppåt startade. Electrolux fortsatta de senaste sex dagarnas uppåtgående trend, medan defensiva aktier och banker syntes längre ned i topplistan.

Klockan 12.50 hade storbolagsindex OMXS30 stigit 0,3 procent till nivån 1.839. Aktier för drygt 6,5 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. På kontinenten var franska CAC 40 omkring oförändrat medan tyska DAX var ned 0,5 procent.

I toppen av OMXS30-indexet fortsatte Electrolux sin vandring uppåt och steg 2,9 procent. Sedan uppgångsfasen inleddes för sex dagar sedan har aktien nu stigit drygt 12 procent. Strax bakom avancerade H&M, vars resultat för det tredje kvartalet väntas på torsdagen, 1,7 procent.

SKF som fått höjd riktkurs av Pareto Securities till 230 från 205 kronor med upprepad köprekommendation steg 1,4 procent till 188 kronor.

I den nedre delen återfanns defensiva bolag tillsammans med storbankerna. Handelsbanken och SEB var ner 1,5 respektive 1,1 procent. Essity, vars styrelse förslagit återinförd utdelning om 6:25 kronor, var ner 0,5 procent medan Astra Zeneca backade 1 procent till 988 kronor. Detta trots att Berenberg Bank har inlett bevakning med rekommendation köp av läkemedelsbolaget med riktkurs 105 pund motsvarande cirka 1.221 kronor.

Det finländska verkstadsbolaget Valmet föreslår ett samgående med bolagets inhemska sektorkollega Neles som Alfa Laval tidigare har lagt ett bud på. Valmet backade 5 procent medan Neles steg 3,6 procent på Helsingforsbörsen. I Stockholm var Alfa Laval ned 0,4 procent.

Lundin Energy meddelade en ökning av bevisade och sannolika 2P-reserver om cirka 50 miljoner fat oljeekvivalenter brutto för Edvard Griegfältet. Pareto skriver i en kommentar att beskedet är ytterligare ett styrketecken från Grieg-fältet, men att det även är i linje med marknadens förväntningar. Aktien var ner 0,8 procent.

Byggbolaget Serneke, som varit ifrågasatt den senaste tiden av särskilt Dagens industri, höll kapitalmarknadsdag där den nya affärsplanen som ska ta bolaget tillbaka till lönsamhet skärskådades. Marknaden var inte övertygad av vad som sades och aktien föll närmare 6 procent.

"De (investerarna) hade nog velat höra om en lösning på Karlatornet", spekulerade vd Ola Serneke i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt och åsyftade på Göteborgsprojektet där en försäljning till Oak Tree Capital sköts på framtiden i mars.

Société Générale har tagit upp bevakning av Epiroc med rekommendationen köp och riktkurs 150 kronor. Aktien handlades upp 2 procent till 128:60 kronor. Kollegorna på Danske Bank har tittat närmare på Bulten och inlett bevakning och även här sätts en köprekommendation med riktkurs 100 kronor. Aktien steg 9,3 procent till 67:30 kronor.

Diagnostikbolaget Immunovia visar i valideringsstudien för cancertestet Immray pancan-d på resultat i linje med den tidigare "commercial test modell-studien". Utfallet banar väg för genomförande av den slutliga blinda valideringsstudien, skrev bolaget i ett pressmeddelande. Aktien tillhörde Stockholmsbörsens vinnare med en uppgång på närmare 13 procent.

På tisdagen handlas SAS-aktien utan teckningsrätt i nyemissionen. Aktien klev upp 40 procent i Stockholm, men i Oslo valde börsoperatören Euronext att handelsstoppa aktien för att undersöka den kraftiga kursreaktionen.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?