BÖRSEN: SEB OCH ESSITY RAPPORTVINNARE, OMXS30 -0,8%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen utvecklades i likhet med de europeiska börserna svagt på onsdagen. Rapporterande SEB och Essity gick mot strömmen.

Vid stängning var OMXS30 ned 0,8 procent till nivån 1.976. Aktier för 30,2 miljarder hade då skiftat ägare på Stockholmsbörsen.

Essity bjöd på en rapport för det fjärde kvartalet där såväl ebitda-resultat som omsättning slog konsensusestimaten, och en utdelning för 2020 om 6:75 kronor per aktie, 5 öre över förhandstipsen, föreslogs. Aktien steg 2,6 procent

Även SEB öppnade böckerna för det fjärde kvartalet och med ett rörelseresultat som var över analytikernas förväntansbild. Bland annat bidrog oväntat höga ränte- och provisionsintäkter till det bättre resultatet. Aktien höll sig på plussidan och steg 0,6 procent.

Bland övriga aktier med stigande kurser fanns Getinge som var upp 3,7 procent inför torsdagens rapport. Även H&M, vars rapport väntas på fredagen, sällade sig till vinnaraktierna och steg 4,5 procent.

Ett knippe verkstadsaktier placerade sig i bottenskiktet där Sandvik drog det kortaste strået och föll 3,3 procent. Boliden och Volvo var ner 3,2 respektive 2,9 procent. Evolution noterades för en andra nedgångsdag och backade 3 procent.

Autoliv, som steg över 5 procent på tisdagens rapport, har fått sänkt rekommendation av SEB till behåll från tidigare köp, och aktien backade 1,1 procent.

Utanför de mest omsatta bolagen på OMXS30 drog RNB upp drygt 12 procent efter besked att inkråmet i verksamheten Departments & Stores säljs till NK Retail, ägt av fastighetsbolaget Hufvudstaden, för preliminärt 58 miljoner kronor.

De senaste dagarnas vilda kursresa i Nokia, som till delar har tillskrivits diskussioner på nätforumet Reddit, fortsatte på onsdagen när aktien steg över 14 procent.

Dagligvarusektorn brukar vanligen uppvisa mindre kursrörelser men för dagen slutade Ica upp 6,3 procent. Analytiker lyfte i medier fram en sektorrotation samt att stora aktörer kan ha stängt sina korta positioner i aktien som möjliga förklaringar.

Några mindre bolag kom med rapporter varav Micro Systemation redovisade en minskad omsättning och minusresultat i det fjärde kvartalet. Aktiemarknadens dom blev hård och aktien föll 18,2 procent.

Calliditas Therapeutics avser att göra en kapitalanskaffning i form av ett erbjudande av amerikanska depåbevis och en parallell riktad emission av stamaktier till vissa "kvalificerade" investerare. Aktien föll 7,8 procent på beskedet

Investerarna ställde sig mer positiva till att Bambuser vill ta in nytt kapital i form av en riktad emission om 0,5 miljarder kronor och handlade upp aktien över 19 procent.

Mips och den brittiska tillverkaren av säkerhetsprodukter Centurion har inlett ett samarbete där Mips-teknologi kommer att användas i Centurions nya serie av bygghjälmar. Marknaden är ett av de större segmenten inom hjälmar, men ännu relativt outforskad mark för Mips. Beskedet fick upp Mips aktie 2,8 procent.


Graf: Stockholmsbörsen OMXS30 onsdag 27 januari

image

Källa: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?