1515
BAHNHOF: SVERIGE BEHÖVER MER DJÄVLAR ANAMMA - VD

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Internetoperatören Bahnhofs vd Jon Karlung rider i rapporten för tredje kvartalet ånyo ut mot Huawei. Han menar samtidigt att Sverige behöver mer innovativt tänkande och "en dos djävlar anamma" för att utmana färdigpaketerade konsumentlösningar i plast från "övervakningsstaterna USA eller Kina".

Den svenska nätinfrastrukturen är till stor del byggd av operatörerna med hjälp av plast och elektronik från Kina, något Jon Karlung anser är ett problem ur flera synvinklar.

Det utgör inte enbart ett säkerhetshot – Huawei anklagas för att tillskansa kinesiska regimen möjlighet att släcka ned mobiloperatörer i länder som uppfattas som mindre fogliga – utan får också konsekvenser när svenska myndigheter nu har dragit åt snaran.

Post- och telestyrelsen förbjöd på inrådan av Säpo och Försvarsmakten utrustning från Huawei i ett uppmärksammat beslut i oktober, något som kan bli besvärande för de operatörer som nyttjar bolagets utrustning. Huaweis överklagan har fått gehör och processen där det svenska 5G-bandet ska auktioneras ut dras nu i långbänk.

"Den digitala sidenväg som kallas internet måste stå för frihet, demokrati och rätten till en privat fredad sfär. Internet skapar välstånd genom att bygga på öppenhet, transparens och en fredad och fri kommunikation som inte oavsiktligt hamnar i fel händer", skriver Jon Karlung.

Jon Karlung medverkade i SVT:s Uppdrag granskning under 2019, där Huawei "avslöjades som en förlängning till den kinesiska staten" och "ett företag som i allt väsentligt delar diktaturens värderingar", enligt vd:n själv. Anklagelserna har först och främst framkommit i underrättelserapporter hos amerikanska myndigheter.

Bahnhof redovisade ett resultat efter skatt på 33,6 miljoner kronor för det tredje kvartalet 2020 (30,8). Resultatet per aktie uppgick till 0:31 kronor (0:29).

Nettoomsättningen uppgick till 367 miljoner kronor (183) och rörelseresultatet blev 42,2 miljoner kronor (38,6).

För helåret 2020 står bolaget också fast vid sin prognos om en omsättning på 1,5 miljarder kronor och ett rörelseresultat (ebit) på 180 miljoner kronor.

Bahnhofs aktie handlades kring oförändrade nivåer på tisdagen.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?