1515
KÄRNKRAFT: ROLLS-ROYCE UTVECKLAR MINIKRAFTVERK, TAR IN KAPITAL

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Ett konsortium lett av motortillverkaren Rolls-Royce avser ta in 300 miljoner pund i kapital för att utveckla minikärnkraftverk, framgår av ett pressmeddelande.

Konsortiet hoppas kunna bygga de första små modulära kärnkraftsreaktorerna i Storbritannien och utvecklingen av desamma väntas ta fyra år. De första kraftverken, med en kapacitet på 470 megawatt, ska vara färdiga i början av 2030-talet. Detta ska räcka för att försörja omkring 1 miljon hushåll med elektricitet.

Byggplatserna utgörs av nedlagda kärnkraftverk och före detta kolgruvor runtom i Storbritannien. Projektet är del av den brittiska regeringens 10-punktsplan för en "grön industriell revolution", som presenterades i fjol.

Rolls-Royce hoppas kunna upprätta åtminstone 16 kraftverk och därigenom skapa omkring 40.000 arbetstillfällen fram till och med 2050 genom projektet.

En fördel som lyfts fram är att de små modulära kraftverken kommer ned avsevärt i så väl byggtid som kostnader jämfört med större reaktorer. De mindre kärnkraftverken har av Rolls-Royce lyfts fram som en konkurrent till vindkraften i pristermer räknat.

Kärnkraftsindustrin har dock lyft fram att det behövs så väl stora som små reaktorer för att Storbritannien ska nå sina klimatmål om nettonollutsläpp år 2050.

Kvarstår gör också problematiken kring slutförvaring av uttjänt kärnbränsle, som kan förbli radioaktivt i minst 100.000 år.

Hittills har regeringen utlovat stöd på omkring 215 miljoner pund i offentligt finansiellt stöd för projektet, och därmed anser konsortiet att det finns goda skäl att tro på att målet om 300 miljoner pund i kapital ska gå att nå för att verkställa projektet.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?