BÖRSEN: UPPGÅNG MED DEFENSIVT MOT STRÖMMEN, OMXS30 +1,6%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen avancerade under onsdagens förmiddagshandel. Förhoppningar om en återhämtning i den globala ekonomin utgjorde bränsle. Bäst utveckling hade verkstadsbolagen medan vissa defensiva bolag rörde sig mot strömmen. Sandvik låg i topp med stöd från en uppgraderad rekommendation.

Strax före klockan 12.15 var Stockholmsbörsens OMXS30-index upp 1,6 procent till nivån 1.694. Aktier för 9,6 miljarder var då omsatta.

Sandvik stärktes 4 procent till 166:30 kronor. Verkstadsbolaget har fått en höjd rekommendation av Morgan Stanley till övervikt från undervikt. Riktkursen dras upp till 186 från 125 kronor.

Volvo steg 2 procent. Branschdata från amerikanska ACT visade att order på tunga lastbilar i den så kallade Class 8-kategorin uppgick till 6.700 enheter i Nordamerika i maj, en ökning med 56 procent jämfört med april och en minskning med 38 procent jämfört med maj 2019.

SCA placerade sig däremot bland förlorarna i storbolagsindexet med en nedgång på drygt 1 procent tillsammans med mer defensiva Essity som backade 1,4 procent.

Essity har fått en sänkt rekommendation av DNB till sälj från behåll. Riktkursen sänktes samtidigt till 290 kronor från tidigare 320 kronor.

På minus låg även Getinge och Tele2 med en mer modest nedgång på 0,2 procent vardera.

Detaljhandelskedjan Clas Ohlson steg över 6 procent efter rapporten för det säsongsmässigt svaga fjärde kvartalet i det brutna räkenskapsåret. Rörelseresultat och bruttomarginal överträffade förväntningarna, och det första kvartalet har inletts med en organisk försäljningstillväxt på 4 procent i maj.

Elekta meddelade på tisdagen att vd Richard Hausmann, har beslutat att avgå av personliga skäl med omedelbar verkan. Elektas ir-chef Cecilia Ketels säger till Direkt att Richard Hausmann längtar tillbaka till hemlandet Tyskland som han länge pendlat ifrån. Dessutom pekar hon på att Elekta nyligen nått målet för Unity. Investerarna gillade inte beskedet att vd:n, under vilkens ledning aktiekursen har ökat rejält, kliver av och aktien tappade 5 procent.

Oljepriset steg och bland bolagen i sektorn var det uppåt, där International Petroleum handlades 10 procent högre.

Carnegie har höjt rekommendationen för Lundin Energy till köp från sälj. Riktkursen höjs till 285 från 130 kronor. Aktien reagerade med att stiga nästan 4 procent till en nivå vid cirka 246 kronor.

Ratos styrelseordförande Per-Olof Söderberg har via bolaget P-O Söderberg Holding, köpt 0,4 miljoner aktier till ett totalt värde om drygt 10 miljoner kronor. Hela släkten Söderberg kontrollerar cirka 28 procent av aktierna i Ratos och runt 55 procent av rösterna. Aktien var upp cirka 4 procent.

SEB Equities har höjt riktkursen för Net Ent till 56 kronor från 41 kronor. Rekommendationen köp upprepas, och aktien var upp drygt 8 procent till 48:75 kronor.


Diagram: Stockholmsbörsen OMXS30 onsdagen 3 juni

image

Källa: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?