1515
BÖRSEN: LÄTT NEDGÅNG VÄNTAS, FLERA MINDRE BOLAG MED RAPPORT

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen såg på tisdagen ut att inleda marginellt nedåt på tisdagen, efter att på måndagen ha stigit desto mer märkbart. Bland andra Fingerprint Cards och Fortnox kom med bokslut under morgonen.

Med en cirka halvtimme kvar till börsöppning stod IG Markets förhandelsoption för OMXS30-indexet 0,1 procent lägre, samtidigt som även terminer för Frankfurtbörsens DAX och Parisbörsens CAC40 pendlade kring nollstrecket.

I New York stängde S&P 500-indexet på en uppgång om 0,5 procent på måndagen.

Under tisdagsmorgonen sågs rejäla uppgångar på Asienmarknaderna med Hongkongs Hang Seng-index i fronten.

På hemmaplan har Fingerprint Cards bjudit på rapport för det fjärde kvartalet. Rörelseresultatet sjönk till -327 miljoner kronor (-15,3) och tyngdes av en nedskrivning om 341 miljoner kronor, varav cirka 268 miljoner kronor avser förvärvet av Delta ID som är verksamt inom irisscanning. Bolaget ser fortsatta utmaningar kopplade till rådande begränsningar i bolagets leveranskedja, enligt rapporten.

Affärssystemutvecklaren Fortnox ökade rörelseresultatet med cirka 49 procent i det fjärde kvartalet jämfört med motsvarande period i fjol. Omsättningen ökade med 22,9 procent.

"Bolaget har fortfarande inte sett några större effekter av pandemin på den finansiella ställningen, även om den svagare trenden för de transaktionsbaserade tjänsterna har hållit i sig under kvartalet", skriver bolaget.

Omsorgsbolaget Ambea bjöd även på bokslut. Resultatet efter skatt steg till 93 miljoner kronor (36), medan nettoomsättningen sjönk något jämfört med motsvarande period i fjol. Vid utgången av 2020 ökade antalet bäddar och platser i egen regi med cirka 6 procent, jämfört med året före. En utdelning om 1:15 kronor föreslås.

Fastighetsbolaget Wihlborgs hyresintäkter och förvaltningsresultat kom in något lägre för det fjärde kvartalet, jämfört med motsvarande kvartal året före. En utdelning om 5:25 kronor föreslås.

Qliro, verksamt inom betallösningar för e-handeln och numera utan e-handelsbolagen Nelly och CDON i koncernen, redovisar ett resultat efter skatt på -17,2 miljoner kronor för det fjärde kvartalet (-34,2). Rörelseintäkterna kom in högre än jämförbart kvartal i fjol. Bolagets vd Carolina Brandtman påminner i rapporten om att det fjärde kvartalet är det säsongsmässigt starkaste för betalvolymer drivet av bland annat Black Week och julhandeln.

Läkemedelsföretaget Ascelia Pharmas fjärde kvartal vittnade om ett sämre nettoresultat än samma kvartal i fjol, vilket också gällde för rörelseresultatet.

Fastighetsbolaget Balders finanschef Marcus Hansson, som sedan tidigare är misstänkt för två fall av insiderbrott, är nu misstänkt för ännu ett fall.

Investmentbolaget Lundbergs köpte på måndagen B-aktier i byggbolaget Skanska, där Fredrik Lundberg är styrelseledamot, för över 100 miljoner kronor.

Exsitecs största ägare, Standout Capital, har sålt 2 miljoner aktier i förstnämnda bolaget, motsvarande 17,1 procent av kapitalet, genom ett accelererat bookbuilding-förfarande på måndagskvällen. Kursen fastställdes till 112 kronor per aktie, vilket är en rabatt om 12,5 procent jämfört med bolagets stängningskurs 128 kronor.

Den norska strejken, som väntades starta natten mot tisdagen, är avblåst varpå produktionen vid Lundin Energys Johan Sverdrupfält inte kommer att påverkas, en risk som bolaget flaggade för i slutet av förra veckan.


Rekommendationer:

* JP Morgan sänker rekommendationen för Swedbank till neutral (övervikt) och höjer samtidigt rekommendationen för Nordea till övervikt (neutral).

* Deutsche Bank sänker sin rekommendation för Swedbank till behåll (köp).

* Handelsbanken höjer rekommendationen för Troax till köp från behåll. Samtidigt sänker banken sin rekommendation för Diös till sälj från behåll.

* SEB har höjt rekommendationen för Hoist till köp från behåll.

* DNB Markets skruvar upp riktkursen för Evolution till 1.200 kronor (990), med upprepad köprekommendation.

* Nordea reviderar riktkursen för Beijer Alma till 180 kronor (166) och upprepar rekommendationen köp.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?