1515
GOOGLE: KOMMERSIELL KVANTDATOR SKA VARA FÄRDIGUTVECKLAD 2029

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Techkonglomeratet Google planerar att investera flera miljarder dollar i utvecklingen av en högkomplex kvantdator som ska vara redo för kommersiellt bruk år 2029.

Kvantdatorn ska klara av att utföra korrekta storskaliga beräkningar som ska komma så väl affärsliv som forskning till gagn, säger Googles forskningschef på området, Hartmut Neven, till Wall Street Journal i samband med Googles virtuella utvecklarkongress på tisdagen.

Hartmut Neven ansvarar för Googles utvecklingsprogram "Quantum AI" i Kalifornien, där faciliteter nyligen utvidgats för att tillägna programmet mer resurser och bättre förutsättningar.

"Vi befinner oss i en brytningstid, har huvudnycklarna i handen och vet hur vi ska göra. Färdplanen är utritad", sade Hertmut Neven, som har forskat på kvantberäkningar hos Google sedan 2006.

Googles vd Sundar Pichai introducerade bolagets Quantum AI-utvecklingsfaciliteter i Santa Barbara på tisdagen vid den årliga utvecklarkonferensen.

"Kvantberäkning representerar en grundläggande förändring, eftersom den nyttjar kvantmekanikens egenskaper och ger oss den bästa möjligheten att förstå vår omvärld", sade Sundar Pichai vid den virtuella konferensen.

Google har som ett av flera storbolag investerat i den framväxande teknologin i flera år. Bolaget är vid sidan av IBM, D-Wave Systems och Honeywell i framkant av utvecklingen. IBM:s motsvarande utvecklingsenhet som den som hos Google styrs av Hartmut Neven har nyligen pekat mot 2023 som en viktig brytpunkt där kvantdatorernas felmarginal minskat exponentiellt genom programvara, och där hårdvaran i sig inte blir den främsta betydande faktorn för beräkningskapacitetens utveckling. Målet är att kvantdatorer ska lösa beräkningsproblem flera miljoner gånger snabbare än en vanlig dator. Nyttjandet av kvantfysik för beräkning spås ha potential att ge precisa sannolikhetslösningar i realtid.

Till skillnad från traditionella datorer lagrar kvantdatorn inte information som ettor och nollor, utan som så kallade qubits. En qubit lagrar i sin tur data i ett kvanttillstånd – en komplex blandning av det binära tillståndet ett och noll.

Användningsområden som Google hoppas kunna erbjuda andra företag över molntjänst består av energieffektivisering av batterier och flera andra klimatområden samt för att snabba på utvecklingen av självlärande algoritmer som ligger bakom artificiell intelligens och smart maskinvara.

För att detta ska fulländas krävs en kvantdator med åtminstone 1 miljon qubits kapacitet. I nuläget har Googles system 100 qubit.

Innovationstakten inom kvantberäkning har dock accelererat snabbt. De senaste fem årens utveckling överträffar de senaste tre decennierna, enligt Chirag Dekate, vice vd-analytiker vid analysfirman Gartner.

En av de främsta svårigheterna i den extrema komplexitet som ligger bakom kvantdatorn är att översätta traditionella algoritmer till i kvantbaserade algoritmer, sade han i en intervju med tidningen.

"Initiativen är i sig utmanande och risken för att vägkartan glider iväg är hög", sade han.

År 2025 förväntas nästan 40 procent av de globala storföretagen att ha startat kvantberäkningsinitiativ, enligt Gartner.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?