1515
BÖRSEN: VÄNTAS ÖPPNA OMKRING OFÖRÄNDRADE NIVÅER

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen väntas inleda onsdagens handel omkring oförändrade nivåer. Bland morgonens rapportaktuella bolag återfanns Lundin Mining, Astra Zeneca och Nokia.

Vid klockan 08.30 indikerade förhandeln hos IG-Markets en öppning för det svenska storbolagsindexet OMXS30 kring nivån 2.382, motsvarande oförändrade nivåer från onsdagens stängning.

De ledande Europabörserna såg ut att öppna blandat, då terminerna för storbolagsindexen i Frankfurt och London var ned 0,1 respektive upp 0,2 procent. USA-börserna avslutade onsdagens handel blandat efter kvällens Fed-besked.

Börserna i Kina och Hongkong studsade på torsdagen upp, med tekniksektorn i topp, efter att Peking kommit med lugnande besked för att dämpa den senaste tidens oro.

Bland dagens bolagsnyheter redovisade Nokia ett justerat rörelseresultat, exklusive extraordinära kostnader, på 682 miljoner euro för det andra kvartalet, jämfört med Infronts analytikerkonsensus om 404 miljoner euro.

Telekombolaget höjer samtidigt prognosen för 2021 och räknar med att den justerade rörelsemarginalen ska uppgå till 10-12 procent för helåret, jämfört med den tidigare prognosen om en marginal i spannet 7-10 procent.

Läkemedelsbolaget Astra Zeneca redovisade en vinst per aktie för kärnverksamheten på 0:90 dollar, i linje med analytikerkonsensus, men skruvade samtidigt upp helårsprognosen för måttet till 5:05-5:40 dollar, jämfört med tidigare spannet om 4:75-5:00 dollar.

Gruvbolaget Lundin Minings kvartalsresultat före skatt blev 331 miljoner dollar, cirka 9 procent högre än analytikernas förhandstips. Bolaget beslutade om en utdelning på totalt 0:18 kanadensiska dollar per aktie. Samtidigt skruvades produktionsprognosen för Candelaria-gruvan ned med cirka 10-15 procent, för åren 2022 och 2023.

Smart Eye har fått fyra design wins från en nordamerikansk fordonstillverkare. Ordern gäller fyra nya bilmodeller på en ny plattform och har ett beräknat värde på 100 miljoner kronor baserat på prognoser för den beräknade produktlivscykeln.

Surgical Science aviserade på onsdagskvällen att bolaget förvärvar amerikanska Simbionix för en köpeskilling om 2,65 miljarder kronor. Bolaget genomför samtidigt en riktad emission om 2,6 miljarder kronor för att finansiera köpet.

Vidare på förvärvsfronten har Beijer Almas dotterbolag Lesjöfors köpt en majoritet av aktierna i Alcomex, som producerar och säljer dörr- och industrifjädrar. Köpeskillingen uppgår till 81 miljoner euro.

Rapportaktuella Swedencare, som säljer olika husdjursprodukter, redovisade ett rörelseresultat om 44 miljoner kronor för det andra kvartalet (5,7) samtidigt som omsättningen blev 160 miljoner kronor (32).

På rekommendationsfronten har Pareto Securities initierat bevakning av vindenergibolaget Hexicon med köprekommendation och riktkurs på 4:50 kronor. Aktien avslutade onsdans handel vid 2:68 kronor.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?