1515
TELEKOM: PTS ÅTERUPPTAR 5G-AUKTIONER DEN 19 JANUARI

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Den omtvistade frekvenstilldelningen som ska möjliggöra 5G återupptas den 19 januari 2021, skriver Post- och telestyrelsen (PTS) i ett pressmeddelande.

I november beslutade PTS att pausa tilldelningen av frekvenser för 5G i väntan på beslut från kammarrätten efter det att det spionageanklagade telekomutrustningsbolaget Huawei blockerats från att delta i försörjningen av nätet.

"Eftersom kammarrätten nu beslutat att PTS villkor avseende Huawei ska gälla i väntan på den rättsliga prövningen av PTS beslut så återupptar myndigheten tilldelningen", skriver myndigheten.

Det var under onsdagen som kammarrätten beslutade att tillfälligt häva förvaltningsrättens beslut om att ge Huawei rätten till så kallad inhibition, ett stopp av vissa villkor i PTS 5G-auktion där Huawei hindrades från att delta av ett myndighetsbeslut.

"PTS inriktning är att tillgängliga frekvenser ska tilldelas marknaden så snart som möjligt, det gäller såväl för denna som för framtida tilldelningar. På så sätt skapas förutsättningar för konkurrens, tillväxt och en utbyggnad som kommer svenska användare till del", skriver myndigheten.

Flera röster har sedan kammarrättens beslut höjts för att den juridiska striden kring tilldelningen av 5G-frekvenser kan kompliceras ytterligare om inte saken är helt avgjord innan auktionen.

"Frekvenstilldelningen i 3,5 GHz- och 2,3 GHz-banden är avgörande för 5G-utvecklingen i Sverige och påverkar samhällets digitalisering. Därför håller PTS auktionen trots att villkoren ska prövas rättsligt", skriver PTS.

Anledningen till att Huawei uteslöts från att delta med teknik åt de teleoperatörer som ska bygga nätet efter auktionen är att Säpo och Försvarsmakten anser att bolaget utgör en oacceptabel risk för spionage, något också flera andra länder påstått. Huawei har bestridit samtliga anklagelser och öppnat för omfattande tekniktestning för att råda bot på misstankarna.

"Skydd av Sveriges säkerhet är ett väsentligt samhällsintresse. PTS anser därför att de villkor som Säkerhetspolisen och Försvarsmakten angivit bör gälla för de tillstånd som tilldelas", skriver PTS.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?