1515
ELBILAR: GM MED MILJARDKRAV MOT LG FÖR BATTERIBRÄNDER - MEDIA

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Amerikanska General Motors kräver den sydkoreanska batteritillverkaren LG Chem på 1 miljard dollar sedan biltillverkaren tvingats återkalla elbilsmodellen Chevrolet Bolt på grund av att batterier fattat eld, rapporterar branschsajten Techcrunch.

I fredags utvidgade General Motors återkallandet av Chevrolet Bolt en tredje gång, vilket renderade i ett fall på 11 procent i LG Chems aktiekurs när handelsveckan startade på måndagen, för att därefter fortsätta med cirka 2 procent under tisdagen. Konglomeratsysterbolaget LG Electronics aktie sjönk i sin tur med över 5 procent på måndagen.

LG Chems energidivision, som tillverkar batterierna i fråga, är också aktuell för en börsnotering i oktober under namnet LG Energy Solution.

1 miljard dollar är samma summa som GM i förra veckan uppgav i kostnader för batterifelet och det aktuella återkallandet av elbilsmodellen, som sålt i 73.000 exemplar. LG Chem har i sin tur redan sänkt guidningen på grund av GM:s problem.

Det är inte första gången LG Chems batterier anträffas med dylika brister. Tidigare i år återkallade Hyundai elbilar på grund av brandrisk i LG Chem-batteriet.

Flera av det sydkoreanska bolagets kunder, så väl Volkswagen som Tesla, har tidigare i år börjat avveckla nyttjandet av LG Chems batterier till förmån för den lokala konkurrenten Samsung och kinesiska Catl.

Vad avser GM:s relation till LG Chem är dock läget annorlunda än de ovan nämnda konkurrenterna, sedan ett samriskavtal tecknats om att upprätta batteritillverkning i Tennessee ämnad att förse bolagets planer på att så småningom ha 30 elbilsmodeller i sortimentet.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?