1515
Annons
META: ROHINGYA-FLYKTINGAR KRÄVER 150 MDR USD I SKADESTÅND

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Advokater som företräder flyktingar ur den muslimska folkgruppen Rohingya, som fördrevs av militär från Rakhine-regionen i Myanmar under 2017, anklagar Facebook-ägaren Meta Platforms för att inte ha vidtagit tillräckliga åtgärder för att hindra de etniska hatkampanjer på plattformen som pågick innan våldet eskalerade.

Det rapporterar Reuters.

En grupptalan har väckts i USA, där domstol i Kalifornien fått in en stämningsansökan från advokatfirmor som företräder rohingyerna, som flydde i hundratusental till närliggande regioner för att undkomma massmord och våldtäkter utförda av Myanmars militär. Landets myndigheter har å sin sida hävdat att det rört sig om en kamp mot ett uppror och att inga systematiska grymheter begåtts av staten.

Facebooks roll i ärendet har varit central i utredningar om vad som egentligen hände rohingyerna. FN:s människorättsutredare lyfte fram att plattformen spelat en nyckelroll i spridandet av det etniska hat som ledde till våldsamheter.

Bolaget har å sin sida också tillstått att hatkampanjen i Myanmar inte hanterades tillräckligt skyndsamt. Åtgärder vidtogs därefter i samband med en militärkupp i landet den 1 februari. Militärjuntan som nu styr landet stoppades då från att sprida propaganda på både Facebook och Instagram, bildappen som också ägs av Meta Platforms.

Reuters har sökt Meta Platforms, som inte återkommit med någon kommentar i ärendet. Tidigare har Facebook hävdat sig vara fria från ansvar över innehåll som postats av användare, i enlighet med amerikanska internetlagar.

Advokaterna hävdar dock att Myanmars lagar ska gälla i ärendet.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera