1515
BÖRSEN: GÅR MOT SUR INLEDNING PÅ FREDAGEN

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen går mot en sur inledning på veckans sista och förkortade handelsdag, där oro för pandemieffekter på världsekonomin tynger humöret.

Vid klockan 8.30 indikerade förhandeln hos IG-Markets en öppning ned över 1 procent. På de europeiska börserna var terminerna vid samma tidpunkt ned i samma härad. Även i New York lyste terminerna rött i den tidiga förhandeln efter gårdagens starka avslutning som fick indexen till plus. Stockholmsbörsen stänger klockan 13 på fredagen med anledning av allhelgonahelg.

Skogsbolaget SCA, som är enda OMXS30-bolag att rapportera på fredagen, bjöd på en rapport där resultatraderna var tydligt över analytikerna förväntan i Infronts samanställning. Omsättningen var dock på den lägre sidan om förväntansbilden.

Astra Zeneca har tecknat avtal om att sälja de kommersiella rättigheterna för hjärtläkemedlet Atacand och Atacand Plus i drygt 70 länder. Köpare är det tyska företaget Cheplapharm Arzneimittel som kommer att betala 400 miljoner dollar för rättigheterna.

Bioteknikbolaget Follicum har beslutat att genomföra en riktad nyemission om cirka 36,6 miljoner kronor, till en teckningskurs om 2:60 kronor per aktie, motsvarande en rabatt på 8,8 procent mot den volymviktade genomsnittskursen de senaste sex månaderna.

Cleantech-bolaget Ecoclimes dotterbolag SDC Automation har de senaste veckorna tagit flera nya miljonorder avseende fastighetsautomation, skriver bolaget i ett pressmeddelande och räknar upp order på sammantaget 20,9 miljoner kronor.

Agile Content, en teknologileverantör baserad i Spanien, har lagt ett kontantbud på Edgeware på 9:70 kronor per aktie, vilket motsvarar en budpremie närmare 35 procent mot torsdagens stängningskurs 7:20. Styrelsen i Edgeware rekommenderar enhälligt aktieägarna att acceptera budet.

Övriga rapporter i urval:

* Electrolux Professional redovisar ett ebita-resultat om 96 miljoner kronor i det tredje kvartalet 2020 (144), motsvarande en ebita-marginal om 5,5 procent (6,6). Bolaget har sett en återhämtning inom storkök och restaurang men besöksnäringen väntas fortsatt få det tufft av pandemin.

* Finans- och kredithanteringsbolaget Hoist Finance redovisade ett resultat som var över analytikerförväntningarna i Infronts sammanställning på samtliga punkter, medan intäkterna var i linje med förhandstipsen.

* Oljebolaget Lundin Energys ebitda-resultat blev 516 miljoner dollar för det tredje kvartalet 2020. Analytikerna hade räknat med ett ebitda-resultat på 510 miljoner, enligt Infronts sammanställning inför rapporten. Oljebolaget höjde samtidigt sin produktionsprognos för 2020 till intervallet 161.000-163.000 fat oljeekvivalenter per dag.

Morgonens rekommendations- och riktkursändringar:

* Handelsbanken Capital Markets höjer sin rekommendation för Wihlborgs till behåll från sälj. Riktkursen höjs till 160 från 110 kronor. Aktien stängde på torsdagen på 160:90 kronor.

* Handelsbanken Capital Markets höjer sin rekommendation för Lifco till köp från behåll. Riktkursen höjs till 750 från 700 kronor. Aktien stängde på torsdagen på 625 kronor.

* Nokia har fått sänkt riktkurs av Nordea, 4:00 euro (4:50) och SEB, 3:50 (4:00), efter gårdagens rapportbesvikelse som skickade ned aktien 18,5 procent till 2:80 euro i Helsingfors. Även Deutsche Bank har justerat ned riktkursen till 3:50 från 4:20 kronor. Samtliga tre banker behåller dock sina köprekommendationer.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?