1515
DUSTIN: HÖGRE VINST ÄN VÄNTAT, KÖPER BENELUX-FÖRETAG - SAMMANF

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) IT-återförsäljaren Dustins vinst var bättre än väntat i det andra kvartalet (december-februari) i det brutna räkenskapsåret 2020/2021. Bolaget meddelar också att det köper en IT-återförsäljare i Benelux-regionen för drygt 4,3 miljarder kronor.


Här följer en sammanfattning av rapporten och företagsköpet:


Vinst över förväntan. Dustins rörelseresultat före jämförelsestörande poster samt av- och nedskrivning av immateriella tillgångar (justerat ebita-resultat) blev 201 miljoner kronor under december-februari. Enligt Infronts sammanställning, baserat på fyra analytikers prognoser, väntades 182 miljoner kronor. Omsättningen uppgick till 3.683 miljoner kronor och organisk försäljningstillväxt till 6,4 procent, väntat här var 3.675 miljoner respektive 5,0 procent.


Hemarbete gav god efterfrågan på hårdvara. Efterfrågan på hårdvara var god under det andra kvartalet i spåren av ökat hemarbete, samtidigt som brist på komponenter och försenade leveranser påverkat marknaden, enligt Dustin. "Vi har dragit fördel av ett proaktivt agerande i våra inköp och vår starka position i värdekedjan, med nära relationer till leverantörer och distributörer, vilket har säkerställt god tillgång på hårdvara", skriver vd Thomas Ekman.


Risk leveransstörningar svårbedömd. Den fortsatta risken för leveransstörningar är enligt Dustin svårbedömd, samtidigt som efterfrågan väntas vara fortsatt god, ett budskap som även förmedlades i samband med föregående rapport. "Trots en i det korta perspektivet svårbedömd marknadsutveckling vad gäller tillgång på hårdvara ser vi goda möjligheter att ytterligare stärka vår marknadsposition framgent", skriver Dustin-vd:n.


Köper Centralpoint. Dustin köper Centralpoint som är IT-återförsäljare i Benelux-regionen och hade en omsättning på cirka 7 miljarder kronor under 2020. Köpeskillingen motsvarar drygt 4,3 miljarder kronor och finansieras delvis genom att Dustin gör en företrädesemission på 1,2 miljarder kronor under andra halvåret.


Affär ger stor potential. Dustin lyfter fram att bolaget med Centralpoint blir en ledande IT-partner i Benelux-regionen. Dustin ser stor potential i att bygga på Centralpoints starka position inom större företag och offentlig sektor i kombination med Dustins nuvarande portfölj av erbjudanden till små- och medelstora företag.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?