1515
BÖRSEN: FÖRSIKTIG INLEDNING, OMVÄND VINSTVARNING FRÅN ABB

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen går mot en försiktig inledning med dragning upp efter gårdagens och nattens blandade utveckling i USA och Asien. ABB slog till med en omvänd vinstvarning och fick sedan sällskap av Nilörn.

Strax efter klockan 8.30 indikerade förhandeln hon IG-Markets en inledning upp på 0,1 för Stockholmsbörsens OMXS30-index. På de stora europeiska börserna var terminerna i stort sett oförändrade.

ABB kom med en omvänd vinstvarning inför den stundande rapporten och höjde samtidigt prognosen för helåret 2021. Intäkter var 4,2 procent högre än snittestimatet i Infronts sammanställning. Den operativa ebita-marginalen i det första kvartalet var preliminärt cirka 13,5 procent (10,2). Analytikersnittet var 12,1 procent. För helåret räknar bolaget nu med att intäktstillväxten kommer att bli cirka 5 procent mot tidigare bedömning om tillväxt i nivå med det långsiktiga målet om 3-5 procent.

Nordea räknar med att analytikerkollektivet kommer att höja sina vinstprognoser med 3-5 procent för de kommande åren och att ABB-aktien kommer att gå starkare än sin sektor på torsdagen.

Bättre än väntat har det första kvartalet även varit för Nilörn, vars rörelseresultat bedöms överträffa bolagets lönsamhetsmål beroende på högre omsättning än väntat.

"Covid-19-pandemin kommer fortsatt påverka efterfrågan på företagets produkter, men det är mycket svårt att uppskatta hur länge och i vilken grad det sker", skriver bolaget.

Även teknikbolaget Seamless Distribution Systems, SDS, kom med preliminära siffror men här var anledning av att bolaget överväger en obligationsemission. Intäkterna för det första kvartalet uppgår till 61,5 miljoner kronor, ned från 85,2 miljoner kronor första kvartalet 2020. Ebitda-resultatet väntas uppgå till 13,9 miljoner kronor, upp från 12,9 miljoner kronor motsvarande period i fjol.

På morgonen redovisade klädbolaget RNB, Retail and Brands, redovisar ett resultat efter skatt på -173 miljoner kronor för det andra kvartalet i det brutna räkenskapsåret (-63). Nettoomsättningen uppgick till 47 miljoner kronor (118).

Forskningsbolaget Alligator Bioscience ingår forskningssamarbete med amerikanska biopharmabolaget Macrogenics för att utveckla ny immunterapi.

Flera analytiker har sett över sina bevakningsbolag, däribland ett antal OMXS3-bolag. Handelsbanken Capital Markets har tittat närmare på bankkollegorna SEB och Nordea. SEB får sin behåll-rekommendation utbytt mot sälj med ny riktkurs 98 (94) och Nordea flyttas från köp till behåll med riktkurs 90 (82).

Berenberg Bank har återupptagit bevakningen av Autoliv med rekommendationen behåll. Riktkursen sattes till 873 kronor. Aktien stängde på 808 kronor föregående handelsdag.

Pareto Securities har sänkt sin rekommendation för Electrolux till behåll från köp. Riktkursen höjs dock till 250 från 230 kronor. Senaste betalkurs för aktien var 244:50 kronor.

Utanför storbolagslistan har Dustin, som lämnade rapport och förvärvsbesked på tisdagen, fått sin riktkurs uppjusterad av SEB Equities till 120 kronor från 101 kronor. Rekommendationen köp upprepas. Aktien stängde på 107:70 kronor på onsdagen.

HSBC har sänkt sin rekommendation för Epiroc till behåll från köp. Riktkursen är 205 kronor. A-aktien i Epiroc stängde på 201:90 kronor föregående handelsdag.

Bland övriga rekommendationsändringar har Handelsbanken Capital Markets sänkt sin rekommendation för Troax till behåll från köp, och rekommendationen för Adapteo till sälj från köp.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?