1515
Annons
BÖRSEN: AVMATTNING I UPPGÅNG, EVOLUTION TYNGER, OMXS30 +0,6%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen startade måndagen starkt men hade vid lunchtid tappat något av den initiala uppgången. Skanska och H&M gick starkt bland storbolagen medan motgångarna fortsatte för Evolution.

Vid 12.30-tiden var OMXS30 upp 0,6 procent till nivån 2.255. Så långt hade aktier för 8,5 miljarder omsatts på Stockholmsbörsen.

Skanska placerade sig i toppen av de mest omsatta storbolagen med en uppgång på 2,6 procent med stöd av en köprekommendation från Dagens industri. Strax bakom steg H&M 2,5 procent. Även Atlas Copco fanns högt i listan och steg 1,3 procent, bland annat med stöd av att Nordea återupptagit bevakningen av verkstadsbolaget med köprekommendation.

Evolutions respit efter fredagens besked om återköp av egna aktier blev kortvarig. Livekasinoleverantörens spelplattformar uppges ha använts av kriminella i Vietnam i en omfattande illegal spelring och aktien pressades ned 4,2 procent.

Finansinspektionen bedömer preliminärt att EQT bröt mot flera regler när partners storsålde aktier tidigare i september i år, rapporterade Dagens industri och aktien var vid lunchtid ned 3,8 procent.

Saab föll 8,4 procent. Enligt den finländska tidningen Iltalehti rekommenderar Finlands försvarsmakt att landets regering väljer det amerikanska stridsflygplanet F-35 i upphandlingen där Gripen är ett av flera alternativ. Analytiker har generellt varit försiktiga till Saabs möjligheter, men Finland har av vissa setts som en mer sannolik kund än Kanada som också har en pågående flygupphandling.

Den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA har avslagit Isofols förfrågan att få justera analysen av den registreringsgrundande Agent-studiens sekundära effektmått. Beskedet kan innebära en försening av de övergripande studieresultaten och aktien föll 25 procent.

I life science-sektorn tappade Cyxone 30 procent efter att inte ha nått det primära effektmålet i en fas 2-studie med Rabeximod i covid-patienter.

NGM-noterade investmentbolaget Get Group har ingått avtal som ger rätt att förvärva Modular Geothermal Power (MGP), ett bolag baserat i Singapore och Indonesien. Aktien gjorde ett glädjeskutt på 33 procent under hög omsättning.

Sämre gick det för Eoulus Vind som meddelade att norska projekt Öyfjellet, som omfattar 400 megawatt, blir försenat och beräknas vara färdigställt under det första kvartalet nästa år. Aktien tappade drygt 10 procent.

Media and Games Invest (MGI) som förra veckan klev in som näst största ägare i sektorkollegan EG7 föll 14,5 procent som om den står sig är den största nedgången sedan noteringen.

"Vi har fått många frågor kring det här, vilket är logiskt. Vissa tror att vi börjat spekulera med våra pengar men så är absolut inte fallet. Att vi ser det som en strategisk placering innebär att vi vill uppnå något med det här", sade vd:n Remco Westermann i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt utan att vilja precisera motivet till intåget i EG7, vars aktie var ned 4,4 procent.

G5:s storägare Wide Development sålde i förra veckan aktier i mobilspelbolaget för drygt 28 miljoner kronor. Wide Development ägs enligt G5:s vd Vlad Suglobov av hans släktingar och familj. Aktien tappade 10 procent.

Ögonsensorbolaget Tobii handlas i dag utan rätt till aktier i Tobii Dynavox, samtidigt som Doro handlas utan rätt till aktier i Careium. Tobii-aktien tappade 48 procent medan Doro sjönk 50 procent.

Under måndagen var det handelsdebut på NGM Nordic SME för Kvix som har utvecklat en livestreamingplattform inom friskvård. Aktien handlades kring teckningskursen som var 7:00 kronor.Graf: OMXS30 måndagen den 6 december

image

Källa: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?