1515
H&M: BOJKOTTKRAV FRÅN UNGKOMMUNISTER PGA STÖD FÖR KINAMINORITET

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Svenska klädbolaget H&M:s beslut att sluta använda bomull producerad i Kinas nordvästligt belägna Xinjiangprovins, där den uiguriska minoritetsbefolkningen förtrycks, möter protester och krav på bojkott från flera av Kinas kommunistiska organisationer.

Uppgifter gör gällande att det för tillfället inte går att köpa H&M:s produkter på Alibabas onlineplattform Tmall.

Kommunistiska ungdomsförbundet, Pekingregimens ungdomsorgan, kritiserade på onsdagen H&M för att "hitta fel i Xinjiangs bomull" på den kinesiska mikrobloggen Weibo, som liknar det i Kina förbjudna Twitter.

"Vill ni tjäna pengar i Kina samtidigt som ni sprider falska rykten och bojkottar Xinjiangs bomull? Önsketänkande!" skriver ungkommunistförbundet i ett Weibo-inlägg.

Inläggen har rört upp uppmärksammat i både regionala och internationella medier, bland annat från Bloomberg News.

Avvägningar för att inte väcka de kinesiska konsumenternas vrede är en faktor som bolag fått upp ögonen för allt mer. Bland annat tvingades sydkoreanska Hyundai närmast lämna landet med nyupprättad tillverkning sedan en kampanj vunnit mark kring föreställningen att bolaget och dess sydkoreanska ursprung var oförenligt med kinesiska intressen. Bojkotten fick fotfäste sedan Sydkorea köpt in ett nytt amerikanskutvecklat missilförsvarssystem.

Det ställningstagande som kommunistungdomsförbundet hänvisar till går att hitta på H&M:s webbsida.

H&M uppger sig i uttalandet att bolaget är "djupt bekymrade över rapporterna från organisationer och medier om anklagelserna om övergrepp, tvångsarbete och diskriminering mot etnoreligiösa minoriteter.

Även flera andra bolag har reagerat på situationen i Xinjiangprovinsen, bland annat Apple som i förra veckan avbröt ett samarbete med den kinesiska leverantören Ofilm på grund av anklagelser om inblandning i regeringens förföljelser av uigurerna. Tesla har i sin tur hamnat i hetluften med anklagelser om spionageliknande funktioner i bolagets bilar, något som kommit att likna de amerikanska anklagelserna mot kinesiska Huawei.

Uigurerna är ett turkiskt folk som nu övervakas av en massiv digital infrastruktur med ansiktsigenkänning och omskolning till kinesisk kommunism från muslimsk tro.

Vill du höra mer om de närmast proxykrigsliknande handelskonflikter som brutit ut de senaste veckorna där Kina slår tillbaka mot sanktioner för människorättsförbrytelser mot bolag? Lyssna på Nyhetsbyrån Direkts podcast FollowTheMoney, som i ett dagsfärskt avsnitt avhandlar situationen. Podcasten finns tillgängligt överallt där det finns podcasts, bland annat på Spotify.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?