1515
Annons
BÖRSEN: SKISTAR KLÄTTRAR EFTER RAPPORT, OMXS30 +0,5%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen fortsatte upp i torsdagens inledande handel, dock i en mer dämpad trend än under onsdagen då det svenska huvudindexet stärktes 3,9 procent.

Skistars rapport fick tummen upp av marknaden och försvarskoncernen Saab, som gått starkt den senaste tiden i kölvattnet av stärkta försvarsanslag, var en tidig vinnare.

Vid 9.50-tiden var OMXS30 upp 0,5 procent till nivån 2.177. Ute i Europa var tyska DAX-index ned 0,1 procent och franska CAC40 var upp 0,5 procent.

En fortsatt riskaptit märktes av i inledningshandeln och i OMXS30 stärktes Evolution 2,5 procent och Kinnevik var upp 2,4 procent.

I andra änden av index hittades Electrolux och Autoliv, som backade 2,1 respektive 1,9 procent.

Saab återfanns bland de mest omsatta och aktien steg 2,4 procent. Försvarsföretaget har ett gyllene läge att stärka lönsamheten genom att rensa i den extremt breda produktfloran och ta bättre betalt, skriver Dagens Industri i en analys.

Skistar stärktes 8,3 procent efter att bolagets nettoresultat stigit till 752 miljoner kronor det andra kvartalet (december-februari) (365). Bokningsläget för perioden från vecka tio till säsongsavslutningen är 9 procent högre jämfört med samma period 2018/2019 innan pandemin.

Riskkapitalbolaget EQT fortsatte upp med 6,4 procent efter onsdagens Asien-förvärv som då utlöste en kursrusning på 11,5 procent.

Swedbank, som har uppgraderats av DNB Markets till köp (behåll) stärktes 1,5 procent.

Nokia gick upp 1,4 procent. Jefferies har inlett bevakning av Nokia med köp. Kollegan Ericsson, som får en behåll-rekommendation av Jefferies, steg 0,3 procent.

Volvo Cars har däremot nedgraderats av Exane BNP Paribas till underperform från neutral. Bilaktien backade 0,5 procent.

En större kursutveckling, +64 procent, visade Speqta som är verksamt inom digital marknadsföring. Bolagets strategiska översyn har lett till att fokus nu helt är på marknadsföring för e-handel och den AI-baserade budgivningen med SaaS-tjänsten Bidbrain. Bolaget föreslår samtidigt en utdelning om 4:80 kronor per aktie.

Adverty steg närmare 14 procent efter att ha ingått ett partnerskapsavtal med spel- och e-sportbolaget Super League Gaming om försäljningen av "icke-påträngande och kontextuellt relevanta annonser" i den amerikanska gamingplattformen Roblox.

Mips backade däremot 1,8 procent. Enligt hjälmteknikbolaget har den finansiella påverkan till följd av nedstängningarna i Kina hittills varit begränsad, som dock flaggar för bolaget inte kan utesluta väsentliga störningar om nedstängningarna blir långvariga.

Även gruvprospekteringsbolaget Beowulf Mining backade, med 19 procent. Enligt Aftonbladet har bolaget kopplingar till brevlådeföretag i skatteparadiset Brittiska Jungfruöarna.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?