BÖRSEN: EVOLUTION TROTSAR NEDGÅNG EFTER KÖPREK, OMXS30 -1,4%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Veckans sista handelsdag har inneburit en nedgång på Stockholmsbörsen, som följt samma tendens som börserna i övriga delar av världen. Nyhetsmässigt har dagen präglats av spekulationer om de möjliga konsekvenserna av att USA:s president Donald Trump testat positivt för covid-19.

Omkring klockan 12.45 hade OMXS30-index sjunkit 1,4 procent till 1.804 och aktier för 7,9 miljarder kronor var omsatta på Stockholmsbörsen. På de stora europeiska börserna var DAX ner 1 procent i Frankfurt och CAC40 i Paris sjönk 0,9 procent. De amerikanska börsterminerna var vid samma tidpunkt omkring 1,5-2 procent ned.

Bland storbolagen var det övervägande nedgångar där bland annat industrisektorn hade det tufft med nedgångar på 2-3 procent för flera aktier. Svagast gick Atlas Copco och Alfa Laval, som var ned 2,7 respektive 2,8 procent.

Storbankerna SEB och Swedbank höll emot skapligt och noterade bara små kursförändringar. I topp inom OMXS30 fanns Autoliv med en uppgång på 0,5 procent, efter att SEB höjt riktkursen för aktien till 800 kronor från tidigare 735 och upprepat sin köprekommendation.

Även Assa Abloy gick förhållandevis stabilt och noterades upp 0,2 procent till 209:65, efter att ha fått en höjd riktkurs av DNB till 240 kronor från tidigare 220.

Evolution har en unik position att fånga tillväxten på onlinemarknaden och rådande aktiekurs reflekterar inte tillväxtutsikterna, skriver Bank of America i en analys där banken inleder bevakning av aktien. Rekommendationen är köp och riktkursen 715 kronor. Evolution steg 4,6 procent till 646:80 kronor under hög omsättning.

Boliden spås komma med solida siffror för tredje kvartalet där vinsten väntas växa med 39 procent, skriver DNB i den analys där banken höjer riktkursen till 305 kronor från tidigare 290 med upprepad köprekommendation. Börsen lät sig dock inte bevekas och aktien var ned 2,6 procent till 255:20 kronor.

Readly, som haft det motigt efter noteringen för två veckor sedan, var en av dagens fåtaliga vinnare och steg 3,8 procent. Det digitala magasinsbolaget meddelade att förlagssamarbetet med Aftonbladet utökats till att omfatta Aftonbladet och Sportbladet.

Även Skistar rörde sig uppåt, med 3,9 procent till 128:40 kronor. DNB Markets har höjt sin riktkurs för bolaget till 160 kronor, från 130.

Nobia backade 6 procent sedan Carnegie sänkt sin rekommendation för aktien till behåll, från köp. Efter en rejäl kursuppgång speglar nu värderingen en mer normal utveckling igen, menar investmentbanken.

SAS, som stigit kraftigt tidigare i veckan, föll tillbaka och tappade 19 procent.

Medicinteknikbolaget GPX Medical, som utvecklar medicinteknisk utrustning för monitorering av lungorna hos för tidigt födda barn, steg i debuten på Nasdaq First North med omkring 33 procent jämfört med teckningskursen i nyemissionen inför noteringen.

Kambis finanschef David Kenyon har sålt 26.000 aktier till ett värde av 7,4 miljoner kronor. I början av september löste finanschefen in 40.000 optioner varefter han sålde ungefär hälften av aktierna dagen efter. Aktien backade 3,1 procent.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?