1515
Annons
BYGG: EFFEKTER AV KRIGET SYNS FRÄMST I FORM AV STIGANDE PRISER

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) De direkta effekterna från kriget i Ukraina har, med vissa undantag, hittills varit små för de svenska byggbolagen och bostadsutvecklarna. Gemensamt för samtliga är dock att de noterar stigande priser, men också beskedet att det är för tidigt att säga vad effekterna blir för respektive bolag.

Störst effekt har kriget haft för bostadsutvecklaren Bonava, som i spåren av Rysslands invasion av Ukraina meddelade att bolaget stänger sin verksamhet i S:t Petersburg, som under 2021 motsvarade 5 procent av koncernens nettoomsättning.

I samband med det beskedet uppgav Bonava att det var för tidigt för att säga vilka finansiella effekter beslutet medför, och bolaget har i dagsläget ingen ny information att ge.

Även frågan hur resten av verksamheten kan påverkas av situationen i Ukraina är för tidigt väckt, menar bolagets presschef Fredrik Hammarbäck.

"Om och i sådana fall hur generella prisökningar eller eventuella störningar i leveranskedjan som en konsekvens av den rådande situationen kan komma att påverka oss framåt är för tidigt att säga. Andelen som är exponerad för marknadsfluktuationer skiljer åt mellan våra marknader och utifrån sammansättning av portföljen som sådan", skriver han i ett mejl till Nyhetsbyrån Direkt.

Bostadsutvecklaren JM uppger att det är för tidigt att bedöma i vilken omfattning situationen kan komma att påverka bolagets produktion.

"JM har inga ramavtalsleverantörer i Ryssland eller Ukraina. Men trots att JM har långa avtal och är prioriterade hos våra avtalade leverantörer, så kan de i sin tur vara beroende av insatsvaror vars tillgång påverkas av situationen i Ukraina", skriver bolagets kommunikationschef Katarina Rimmerfeldt i ett mejl till Nyhetsbyrån Direkt.

Hon uppger vidare att det i nuläget inte finns några indikationer på betydande påverkan i pågående och nyligen startade bostadsprojekt, men att bolaget har respekt för att läget kan förändras snabbt och därför följer utvecklingen noga.

Skanskas presschef Jacob Birkeland uppger att bolaget påverkas i någon mån av prisuppgångar eller brister i leveranskedjan, men det är något Skanska i största möjliga utsträckning alltid försöker hantera inom kontrakt redan i anbudsskedet.

"Vår strategi att vara selektiva, ha ett starkt kommersiellt fokus och hög kostnadsmedvetenhet gäller om något mer än någonsin nu", säger han i en kommentar och framhåller att effekten så här långt har varit begränsad.

NCC skriver i en kommentar till Nyhetsbyrån Direkt att koncernen har ett mindre antal underleverantörer med kopplingar till Ryssland och Ukraina men att den direkta påverkan är begränsad.

"Den största risken vi ser nu är att vi påverkas av den globala ekonomin och i synnerhet av prisrörelser och brist på insatsvaror, olja och oljebaserade produkter samt energi. Vi följer utvecklingen noga och arbetar intensivt för att hantera situationen", uppger bolaget.

"Det är viktigt att komma ihåg att vi är en projektverksamhet med 3.000 pågående projekt i olika faser så det blir inte ett lika kraftfullt genomslag som inom till exempel industrin", skriver NCC.

Peab uppger att bolaget påverkas av det osäkra läget på samma sätt som alla andra, till exempel vad gäller energi- och materialpriser. Bolaget framhåller samtidigt att situationen ändras hela tiden och vill inte kommentera kortsiktiga effekter.

"Det vi kan säga är att vi utvärderar kontinuerligt situationen, anpassar verksamheten utifrån rådande läge och gör det vi kan för att stävja negativa effekter. Vi jobbar på enligt de planer vi kommunicerat tidigare, och ser också att vi har en styrka i vår affärsmodell med fyra samverkande affärsområden. Den ger oss stark lokal förankring vad gäller allt från kunder, egna medarbetare och egna insatsvaror till leverantörer", skriver bolagets presschef Kerstin Danasten i en kommentar.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?