BÖRSEN: UPPHÄMTNING MED ELECTROLUX I FÖRARSÄTET, OMXS -0,4%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen förbättrades något under förmiddagen men befann sig vid lunchtid alltjämt i negativt territorium. Cykliska industriaktier tyngde delvis index på en förhållandevis nyhetsfattig fredagsförmiddag.

Vid klockan 12.30 hade OMXS30-indexet backat 0,4 procent till nivån 1.550. Aktier för 8 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. I övriga Europa gick tyska DAX ned 0,4 procent och franska CAC40 backade 0,1 procent.

Bland storbolagen steg Astra Zeneca 1,4 procent efter besked på torsdagen att den amerikanska myndigheten Barda delat med sig av drygt en miljard dollar i stöd för att utveckling, produktion och leverans av det så kallade Oxfordvacciner mot covid-19.

Assa Abloy och Electrolux gick i motsatt riktning mot flera andra förhållandevis cykliska bolag. Detta trots mindre avtryck i nyhetsflödet. Låsbolaget var upp 1,2 procent medan vitvarujätten steg 1,8 procent.

Även H&M och Ericsson placerade sig högt upp, medan Boliden, Alfa Laval och Sandvik pressade index med nedgångar omkring 2,4 procent.

Dometic, som tillverkar produkter till bland annat husvagnar och husbilar, var upp omkring 3 procent. På onsdagen släppte Dometics storkund Thor Industries en branschrapport som indikerade att intresset för att semestra med husbil har ökat i spåren av coronakrisen.

Bettingsektorn gick överlag starkt och kasinounderleverantören Net Ent drog iväg 9 procent. Även Catena Media som avlade rapport på onsdagen klättrade och noterades för en uppgång om 3,3 procent. Efter rapporten har Kepler Cheuvreux och Nordea justerat sina riktkurser för affiliatebolaget, upp en krona för den förre och ned tio kronor för den senare, de båda analyshusen behåller sina köprekommendationer.

Samhällsbyggnadsbolaget i Norden, SBB, var en av Stockholmsbörsens mest omsatta aktier. Fastighetsbolagets vd och storägare Ilija Batljan avskrevs på onsdagseftermiddagen efter börsens stängning från utredningen om insiderbrott och aktien steg 6,7 procent på torsdagen. Därmed är större delen av nedgången efter anhållandet av vd:n återtaget.

I läkemedelssektorn lämnade S2 Medical en rapport som bjöd på en omsättning i det första kvartalet som var lika stor som för hela 2019, och aktien steg 12 procent. Medicinskt förbrukningsmaterial avsett att motverka spridningen av covid-19 uppgavs ligga bakom försäljningslyftet.

Läkemedelsföretaget Ascelia Pharma meddelade att det tvingas skjuta på tidsplanen för den registreringsgrundande fas 3-studien med läkemedelskandidaten Mangoral. Studien väntas kunna genomföras under andra halvåret 2021 i stället för första halvåret 2021 som bolaget tidigare meddelat. Aktien sjönk dryga 5 procent.

Gamingbolaget Embracer steg nästan 4 procent efter att ha fått en höjd rekommendation från SEB till köp från behåll där riktkursen skruvades upp till 130 från 117 kronor.


Diagram: OMXS30-indexet utveckling i fredagens öppning

image

Bildkälla: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?