Annons
NEW YORK: BÖRSERNA UPPÅT, ROBINHOOD RUSADE, S&P 500 +1,2% (OMS)

(Omsändning: skickades första gången på tisdagskvällen)

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Börserna i USA avslutade uppåt för fjärde dagen i rad. På marknaderna syntes lättnader över kriget i Ukraina efter fredssamtalen mellan Ryssland och Ukraina som hölls i Turkiet under dagen.

Vid stängning var Dow Jones industriindex upp 1,0 procent till 35.295, samtidigt som tekniktunga Nasdaq Composite steg 1,8 procent till 14.620. Breda S&P 500 adderade 1,2 procent till 4.632, motsvarande en uppgång på 0,5 procent räknat från Stockholmsbörsens stängning.

Finansmarknadens fokus kretsade kring att det på eftermiddagen blev känt att det ryska försvarsdepartement ska skapa förutsättningar för dialog. Samtidigt lovar de att kraftigt minska den militära aktiviteten runt Kiev och Tjernihiv, enligt rapportering från Bloomberg News.

USA meddelade även att det tillsammans med allierade planeras fler sanktioner mot den ryska ekonomin mot delar som är viktiga för att kunna fortsätta invasionen av Ukraina, inklusive leveranskedjor, enligt uttalande från USA:s vice finansminister Wally Adeyemo. Han sade vidare att en breddning av ansträngningarna syftar till att underminera Kremls förmåga att underhålla krigsmaskinen.

Även avkastningskurvan på den amerikanska räntemarknaden fick stor uppmärksamhet efter att förhållandet mellan två- och tioårsräntan var nära att inverteras under dagen.

"Rörelserna i två- och tioårsräntan är en spegling av att marknaden oroas över att Fed kanske inte lyckas främja en mjuk landning. Fed har signalerat att de kan höja räntorna aggressivt och det kommer mot en bakgrund av förväntningar på att tillväxten kan dämpas redan i år", kommenterade Joe Manimbo, marknadsanalytiker på Western Union Business Solutions, i en intervju med Reuters.

Vidare sågs ett volatilt oljepris under dagen. På eftermiddagen var priset på oljan ned cirka 3 procent men återhämtade sig framåt kvällen. Vid 22-tiden stod WTI- och Brent-oljan på upp 1,5, respektive 1,4 procent på 105 och 111 dollar per fat.

På bolagsfronten återfanns oljebolagen på förlorarsidan. Sektorindexet inom S&P 500 stängde på minus 0,4 procent, med bolag som Chevron och Exxon som tappade 1,2 respektive 0,5 procent.

Fraktföretaget Fedex meddelade att bolagets vd, Fred Smith, som grundat företaget för över 50 år sedan, avser lämna rollen men kvarstå som styrelseordförande medan den nuvarande operativa chefen, Raj Subramanian, tar över som vd. Marknadens reaktion var positiv och aktien avancerade 3,7 procent.

Nätmäklarappen Robinhood rusade 24,2 procent. Bolaget meddelade på eftermiddagen att Robinhood kommer utöka möjligheten för aktiehandel där kunder kommer kunna handla fyra extra timmar på dygnet, ett steg mot målet att så småningom kunna stödja aktiehandel dygnet runt.

Nättaxitjänsten Uber är nära att nå en överenskommelse med ett taxibolag i San Francisco om att inkludera taxibilar i sin plattform i staden. Aktien klättrade upp 6,8 procent.

Moderna lyfte 4,4 procent. Bolaget fick under dagen ett FDA-godkännande för en andra påfyllnadsdos i USA för sitt covid-19-vaccin.

Sämre gick det för cybersäkerhetsföretaget Nortonlifelock som backade 3,9 procent till 27:10 dollar per aktie. Storbanken Morgan Stanley sänkte under dagen sin rekommendation från tidigare övervikt till neutral. Riktkursen förblev dock oförändrad på 28 dollar per aktie. Morgan Stanley förväntar sig lägre omsättning för räkenskapsåren 2023 och 2024, enligt CNBC.

AMC som rusade 45 procent under måndagen sedan biografkedjans vd Adam Aron sade att flera "transformativa" förvärv är på väg, backade på tisdagen med 1,0 procent.

Den amerikanska tioårsräntan sjönk 8 punkter till 2,40 procent.

Graf: S&P 500 tisdag den 29 mars

image

Bildkälla: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera