1515
Annons
HEXICON: AUKTIONSVINST OTROLIGT STOR NYHET AV FLERA SKÄL - VD

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Hexicons vd Marcus Thor beskriver Storbritanniens beslut att utse bolagets så kallade Twinhub-projekt i Keltiska havet till vinnare, i den första auktionsrunda som helt ägnats till flytande vindkraft, som unikt.

Processen har varit styrd av brittiska staten som enligt Marcus Thor antagligen är den mest mogna marknaden i världen vad gäller havsbaserad vindkraft. I detta fall specificerades för flera månader sedan hur stort projektet skulle vara – i detta fall 32 MW - och utifrån detta lämnades ett bud hur mycket företaget behövde per MWh, där lägsta budet vann.

"Det systemet har mer eller mindre byggt upp hela Storbritanniens havsbaserade vindkraftsflotta. Det som är unikt är att detta är första gången det funnits en separat pott för flytande vindkraft, och där var vi ensam vinnare", säger Marcus Thor till Nyhetsbyrån Direkt.

Det brittiska projektet kommer enligt Hexicon-vd:n att ta mycket tid och kraft den närmaste tiden, men Marcus Thor understryker att bolaget har byggt sin framtid genom partnerskap – dels för resurser då Hexicon endast har 27 anställda, dels på grund av kapital då branschen är extremt kapitalintensiv.

"Med det här resultatet kommer vi att expandera partnerskapet i det här projektet, men att vinna den här rundan var en förutsättning för det. Vi arbetar med många andra projekt i många delar av världen – det här är ett otroligt viktigt projekt dit delar av våra resurser kommer att gå men inte alla", säger Marcus Thor.

Bland Hexicons övriga samarbeten, utöver Bechtel som är partner i det brittiska projektet, nämner han som exempel oljejätten Shell som bolaget arbetar tillsammans med i Sydkorea, danska fonden Copenhagen Infrastructure Partners som man arbetar ihop med i Skottland och Aker Offshore Wind som Hexicon arbetar med i Sverige.

"Bechtel är den enda partner vi haft innan den här vinsten, efter vinsten kommer vi förmodligen att ta in fler delägare och partners i projektet", säger Marcus Thor.

Är detta det största som kommer att hända ert bolag i år?

"Det vet man aldrig, men det är en otroligt stor nyhet av ett par anledningar. Dels är det flytande vindkraft, det görs i världens mest mogna havsvindkraftsmarknad, det är konkurrensutsatt och sist men inte minst använder vi vår egen teknik som vi lyckats få så konkurrenskraftig att vi vinner", säger Marcus Thor.

Beskedet om auktionsvinsten fick Hexicon att stiga i torsdagens tidiga handel på Stockholmsbörsen. Omkring klockan 10.20 hade aktien stigit 12 procent.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera