Annons
ZTE: AKTIEN RUSAR I HONGKONG EFTER DOMSTOLSLÄTTNAD I USA

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Det kinesiska telekombolaget ZTE:s aktie rusade på Hongkongbörsen under onsdagsmorgonen efter att det blivit klart att en amerikansk domstol inte går vidare med anklagelser om att bolaget brutit mot restriktioner genom visumbedrägerier. Därmed kan bolagets femåriga restriktioner mot verksamhet i USA nu vara på väg att upphöra.

ZTE:s aktie var upp med 34 procent efter beskedet, där det meddelas att bolaget inte kommer bestraffas med några straffrättsliga böter. Restriktionerna mot Ericsson-konkurrenten ZTE, utdömdes för att bolaget erkänt leveranser av amerikansk teknik till Iran och Nordkorea i strid med sanktioner. ZTE dömdes till maximala femåriga restriktioner 2017, och dessa kommer således löpa ut under 2022. Bolaget dömdes också till maxböter på 892 miljoner dollar.

De aktuella anklagelserna om brott mot nämnda restriktioner består av en tidigare ZTE-chef som ska ha begått visumbedrägerier i syfte att föra in kinesiska forskare i USA. Visum utfärdades med hjälp av ett universitet i Georgia mellan åren 2014 och 2018, alltså även efter det att ZTE:s verksamhet hamnat under restriktioner.

Domaren, som alltså inte vidtar några ytterligare åtgärder mot ZTE, hävdar dock i sitt uttalande att det amerikanska rättssystemets "legala verktygslåda" inte är uttömd i fallet. Han vitsordar att myndigheter går vidare med eventuella böter eller civilrättsliga åtgärder mot bolaget.

ZTE föll efter 2017 i skuggan av den betydligt större konkurrenten Huawei och de spionerianklagelser som riktades mot bolaget från amerikansk och brittisk underrättelsetjänst. Huawei har svartlistats i en stor mängd länder i världen, även av svenska myndigheter inför utrullningen av landets 5G-nätverk.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera