1515
BÖRSEN: VIRUSORO BAKOM SUR INLEDNING PÅ JULVECKAN, OMXS30 -2%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen inledde veckan med en nedgång i likhet med övriga Europabörser. Det hjälpte inte att den amerikanska kongressen efter månader av förhandling enats om ett nytt stimulanspaket när förnyad virusoro angav tonen för handelshumöret.

Omkring klockan 12.20 var OMXS30 ned 2 procent till nivån 1.850. Aktier för 9,6 miljarder hade då omsatts på Stockholmsbörsen.

Den nya, mer aggressiva virusmutationen som har upptäckts i Storbritannien skapade oro och de europeiska börserna föll djupt och brett. I USA enades republikaner och demokrater på söndagen i den utdragna förhandlingen om ett nytt stimulanspaket om 900 miljarder dollar, men inte heller på andra sida Atlanten ingav det något större hopp och terminerna lyste rött i förhandeln.

På Stockholmsbörsens OMXS30-index straffades konjunkturkänsliga aktier där SSAB, som hade en stark utveckling under den förra veckan, backade 3 procent. Tungt var det även för ägare av Handelsbanken- och H&M-aktier som fick se värdet på sina papper falla omkring 3 procent.

Pareto tror att stigande råvarupriser kommer att kosta på för Electrolux och har sänkt sina vinstprognoser för 2021 och 2022 och övergett köprekommendationen för vitvarubolaget. Riktkursen justerades samtidigt ned till 200 från 230 kronor. Aktien var ned 3,4 procent till 190 kronor.

Essity, Swedish Match och Getinge stod emot bättre. Getinga var upp 0,5 procent, medan Essity och Swedish Match handlades omkring oförändrade nivåer.

Sweco meddelade en nedskrivning av rörelsekapital på 290 miljoner kronor efter avslutad granskning av sin tyska projektportfölj. I samband med rapporten för det tredje kvartalet uppskattade teknikkonsulten en potentiell nedskrivning om 120 miljoner kronor. Aktien backade 7 procent.

Efterfrågeoro har åter tagit över ekvationen på råvarumarknaden och oljepriset föll på måndagen från nivåer över 52 dollar till omkring 49 dollar. Oljerelaterade aktier gick i samma riktning och på huvudlistan var Enquest, IPC och Tethys Oil i botten med nedgångar mellan 7 och 8 procent. Sektorkollegan Maha Energy gick dock i motsatt riktning efter positiva besked om den nyligen färdigställda Tie-2 produktionsbrunnen. Aktien steg 4

Flera aktier i hälsovårdssektorerna uppvisade stora kursrörelser.

Vicore Pharma avancerade 18 procent efter att fortsatta analyser av Attract-studien, visar att forskningsbolagets läkemedelskandidat C21 återställer lungfunktionen i samband med covid-19.

Medicinteknikbolaget Integrum har fått så kallat PMA-godkännande (pre market approval) från amerikanska FDA för implantatsystemet Opra som ett klass 3 medicinskt instrument. Aktien klättrade närmare 20 procent.

Medicpen som också beslutat om en emission med företrädesrätt om cirka 25,9 miljoner kronor var i stället ned 12 procent. I samband med beskedet kommunicerades även en marknadsplan och finansiella målsättningar för den kommande femårsperioden.

Midsona, som har gått starkt under året, har tilldelats en köpstämpel av Dagensindustri och steg 5,8 procent. Tidningen menar att bolaget ligger rätt i trenden med ekologiska varor och växtbaserad köttersättning.

Bayn Groups styrelseledamot och femte största ägare Mikael Petterson köpte på fredagen aktier för motsvarande 1,6 miljoner kronor. Aktien var vid lunchtid upp 5,6 procent.

Active Biotech, som steg drygt 20 procent i fredags, fortsatte upp på måndagen: +14 procent.Graf: OMXS30 måndagen den 21 december

image

Källa: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?