1515
Annons
BEOWULF MINING: SAMEBY SKA TA TILL RÄTTSLIGA ÅTGÄRDER KALLAK

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Samebyn Jåhkågasska tjiellde kommer att ta till rättsliga åtgärder efter regeringens beslut om bearbetningskoncession för Beowulf Minings järnmalmsprojekt Kallak, vilket SVT rapporterat om på torsdagskvällen.

Det är i ett pressmeddelande från samebyns advokater som uppgifterna om de rättsliga åtgärderna framgår och som nyhetsmediet tagit del av. Där slår advokaterna fast att just Jåhkågasska tjiellde är den samebyn som påverkas mest av gruvetablering i Kallak.

Gruvan, som är planerad mitt i samebyns vinterbetesområde, kommer enligt advokaterna skära Jåhkågasska tjiellde i två delar. Detta kommer i sin tur få förödande konsekvenser för renskötseln i samebyn och i förlängningen utgör etableringen ett hot mot hela den samiska kulturen i området, hävdar advokaterna, enligt SVT.

Samebyn avser kalla till presskonferens som ska hållas i Jokkmokk nästa torsdag. Där väntas de närmare beskriva hur de går vidare.

I mars i år beslutade regeringen om att ge bearbetningskoncession till Kallak.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera