1515
BÖRSEN: ASTRA, KINNEVIK OCH H&M LEDER UPPGÅNG, OMXS30 +0,6%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen låg på plus under tisdagsförmiddagen, i linje med trenden på ledande Europabörser. Astra Zeneca, Kinnevik och H&M fanns bland vinnarna.

Runt klockan 12.45 var OMXS30-index upp 0,6 procent till nivån 2.175. Aktier för cirka 8,8 miljarder kronor var då omsatta på Stockholmsbörsen. På ledande Europabörser steg tyska DAX-index 0,7 procent och brittiska FTSE 100 med 0,8 procent.

Läkemedelsbolaget Astra Zeneca låg i topp inom storbolagsindex med en uppgång på 2,6 procent i kölvattnet av att Jefferies uppgraderat aktien till köp, från tidigare behåll. Under morgonen kom beskedet att även Sverige tillfälligt stoppar vaccinationer med Astra Zenecas vaccin, tills den europeiska läkemedelsmyndighetens utredning om misstänkta biverkningar är klar.

Kinnevik stärktes 2,4 procent. Den tyska nätmodehandlaren Zalando, som delägs av investmentbolaget, meddelade på måndagskvällen att det räknar med en väsentligt högre tillväxt och vinst 2021 än vad analytiker räknat med .

Klädjätten H&M lyfte 2 procent till drygt 224 kronor. Flera analysfirmor har höjt riktkursen för aktien efter försäljningsrapporten på måndagen. Bland andra har Danske Bank dragit upp riktkursen till 245 kronor och Kepler Cheuvreux har lyft den till 250 kronor.

I toppen inom OMXS30 syntes också Evolution Gaming med plus 1,6 procent och Securitas som var upp 1,5 procent. Alfa Laval steg 0,8 procent. DNB Markets har höjt rekommendationen till köp från behåll.

På motsatta sidan fortsatte Boliden att tyngas efter måndagens besked om att produktionsstörningar och förhöjd covid-19-smitta i Aitikgruvan och Taragruvan påverkar resultatet negativt. Bolidenaktien var ned 0,3 procent och ungefär lika mycket backade Sandvik och Atlas Copco.

Utanför storbolagsindex klättrade flygbolaget SAS 2,3 procent. EU-domstolens generaladvokat Priit Pikamäe föreslog på tisdagen att SAS inte bör tvingas att betala kompensation till passagerare för flygningar som ställs in på grund av pilotstrejk.

Bland kursvinnarna vid lunchtid märktes teknikhandelsföretaget Addtech, som var upp 3,9 procent, och teknikföretaget Mycronic med plus 3,5 procent.

Telekombolaget Nokia handlades kring oförändrad nivå vid lunchtid efter beskedet att kostnadsbasen ska sänkas med cirka 600 miljoner euro före slutat av 2023 och personalstyrkan minskas med cirka 5.000-10.000 medarbetare.

Ett fortsatt kursrally syntes i Mantex, som säljer lösningar baserade på en patenterad röntgenbaserad mätteknik för biomassa. Aktien var upp nära 43 procent, efter att ha rusat 413 procent på måndagen på beskedet att bolagets produkt Flowscanner visat sig kunna ge betydande kostnadsbesparingar hos en av Nordamerikas största massabrukskoncerner.

Effnetplattformen rusade i sin tur drygt 25 procent. Bolaget köper Tessin via en apportemission och Tessin planerar därefter att ta över Effnetplattformens plats på First North. Effnetplattformens nuvarande verksamhet ska delas ut till bolagets aktieägare.

Piezo Motor, som utvecklar mikromotorer, har fått en uppföljningsorder i Kina och aktien lyfte 6 procent.

Papilly rasade däremot 11 procent på First North efter beskedet om att styrelsen avbryter de diskussioner som förts med My-E-Health om eventuellt förvärv då förutsättningar för en affär inte bedöms finnas längre.Graf över OMXS30 index på tisdagen:

image

Källa: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?