1515
MOBILTELEFONER: HUAWEIANVÄNDARE LÄMNAR FÖR SVERIGESATSANDE "MI"

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Leveranserna av mobiltelefoner från Huawei har rasat de senaste månaderna, enligt en genomgång av analysfirmornas kvartalssiffror. Många användare har bytt över till lokalkonkurrenten Xiaomi, som det senaste året spänt budgetmusklerna i Sverigemarknaden.

Xiaomi gjorde i slutet av 2018 entré i Sverige och har fortsatt satsningen som världens snabbast växande tillverkare, av språkmässiga skäl ofta saluförd under förkortningen "Mi".

Sedan de amerikanska sanktionerna mot spionageanklagade Huawei hårdnat och nu påverkar på produktnivå genom rivna kontrakt är det Xiaomi användarna vänt sig till, enligt Canalys.

Huaweis försäljning rasade med 23 procent i det tredje kvartalet, jämfört med samma period i fjol, till 52 miljoner telefoner. Därmed är Huawei inte längre världens största tillverkare, en titel som det kinesiska bolaget fick bära i blott ett kvartal innan den nu lämnats tillbaka till Samsung.

För Xiaomis räkning lyfte leveranserna kraftigt med totalt med 15 miljoner fler telefoner än tredje kvartalet 2019. Huawei levererade i sin tur 15 miljoner färre, enligt Canalys.

"Xiaomi har farit fram synnerligen aggressivt för att knyta till sig Huaweis tappade andelar. Symmetrin i Huaweis tapp och Xiaomis vinst är slående", skriver Canalys.

Även Xiaomi har av analytiker anklagats för att nyttja sig av "orimligt låga priser" på samma sätt som Huawei, som påståtts verka med priskonkurrens genom statsstöd från kinesiska kommunistpartiet genom en grumlig ägarbild.

Faktum är att sex av de sju ankarinvesterarna vid Xiaomis börsnotering 2018 var just statsägda bolag. Problematisk övervakning och datadelning till Kina har också konstaterats kring Xiaomi. Ett avslöjande i Forbes redogjorde i somras för att Xiaomi-telefonernas surf- och användardata skickades till kinesiska servrar. Saken har emellertid inte eskalerat i samma typ av politiska härdsmälta som för Huawei.

Till skillnad från Huawei har dock Xiaomi, som är ett telefon- och hemelektronikbolag som vid sidan av mobiler också fokuserar på IOT-lösningar ("sakernas internet"), ingen nätdivision som konkurrerar med Ericsson och Nokia om 5G-kontrakt. Det är särskilt härigenom som Huawei påståtts vara kommunistpartiets förlängda arm med ambition att ta maktgrepp över den digitala världen.

Amerikanska Apple, som har succén med Iphone 11 något bakåt i tiden, lanserade nyligen Iphone 12. Försäljningsprognoser för modellen lyste med sin frånvaro i samband med torsdagens delårsrapport, vilket hänvisades till pandemin. Flera analytiker var därefter ute och hänförde aktiens svaga utveckling i efterhandeln till just detta.

Analysfirman IDC gav dock i sin prognos förväntningar om att den tidiga efterfrågan kommer vara stark, kopplat till robusta återköpsprogram av gamla Iphonelurar, särskilt i USA.


Vill du höra mer om kampen mellan USA, Europa och Kina om den digitala jordgloben? Lyssna på avsnitt 35 av Nyhetsbyrån Direkts podcast FollowTheMoney: "Dagen D i apparnas världskrig". Avsnittet finns tillgängligt överallt där det finns poddar, bland annat på <i>Spotify</i>.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?