1515
NEW YORK: BÖRSER KLÄTTRADE TILL REKORDNIVÅER, S&P500 +1,5%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Amerikanska börsindex stängde på nya rekordnivåer under måndagen, stödda av en stark jobbtillväxt och solida data över servicesektorn, vilket bidrog till hoppet om en snabb ekonomisk återhämtning från pandemin.

S&P500 steg 1,4 procent till nya rekordnivån 4.078 och Dow Jones steg 1,1 procent till nya rekordnivån 33.527 medan. Även Nasdaqs tekniktunga kompositindex var upp, dock inte till något nytt rekord. Indexet steg 1,7 procent till nivån 13.706.

Officiella siffror över arbetsmarknaden från fredagen, då data över nya jobb exkluderat lantbrukssektorn publicerades, gav också stöd. Arbetslösheten sjönk till 6 procent efter att 916.000 nya löntagare registrerats i månaden, jämfört med förväntade 675.000.

Serviceindustrins aktivitetsindex steg till 63,7 procent i mars, vilket i sin tur är den högsta nivån i indexets historia.

"Det enda som tycks kunna stå i vägen just nu är nya nedstängningar av ekonomin för att stoppa nya covid-19-mutationer eller ett snedsteg från Fed, och ingetdera känns särskilt närliggande", kommenterade Canaccord Genuitys chefsstrateg Tony Dwyer för CNBC.

Bland enskilda aktier steg Tesla med drygt 4 procent efter att elbilsbolaget presenterat produktions- och leveranssiffror som var bättre än väntat.

Gamestops aktie backade med 2 procent efter tidvis varit ned med cirka 19 procent. Bolaget meddelade under måndagen att det kan komma att genomföras en emission till ett värde av 1 miljard dollar.

I övrigt var aktier relaterade till den ekonomiska återöppningen från pandemin i ropet. Flera flyg-, kryssnings- och hotellbolags aktier handlades upp.

En underliggande styrka för aktiemarkanden hämtas också från president Joe Bidens infrastrukturpaket värt 2.000 miljarder dollar, som presenterades i förra veckan. Denna ska dock möjliggöras delvis med hjälp av skattehöjningar mot bolagen. Nytt på det området är att finansminister Janet Yellen under måndagen presenterade ett förslag om en globala minimiskatt för bolag i ett försök att få företag att sluta flytta till lågskatteländer och skatteparadis.

Flera republikanska toppar har samtidigt sågat förslaget och bett presidentadministrationen att göra ett omtag och sänka ambitionsnivån.

Tioårsräntan fortsatte ned en bit till nivån 1,71 procent på måndagen, vilket också gav stöd till tillväxtbolag.


Bild: S&P500 måndagen den 5 april

image

Bildkälla: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?