1515
Annons
KINA: VISSELBLÅSARLINJE FÖR MISSTANKAR OM BITCOIN-BROTT - FT

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Kinesiska myndigheter i provinsen Inre Mongoliet har öppnat en visselblåsarlinje dit medborgare kan höra av sig vid misstanke om energikrävande brytning av bitcoin, rapporterar Financial Times.

Nyheten om visselblåsarlinjen kommer dagen efter att en varning från tre kinesiska finansbranschorganisationer bidragit till kraftig press på kryptovalutamarknaden, som vid den värsta tidpunkten var ned med nära 30 procent på blott 12 timmar. Sedan dess har priset på bitcoin klättrat tillbaka en bit, medan den bredare kryptomarknaden fortsatt är nedtryckt.

Målet med telefonlinjen till myndigheterna är att inrapportering av misstänkt aktivitet ska kunna utredas. Vid bevisad så kallad "mining" – den process där nya block bryts i den cyberlänkkedja som utgör bitcoin – ska verksamheten "städas ut och stängas ned", enligt myndigheterna.

En stor del av de bitcoin som bryts i världen nyttjar sig av datorkraft som möjliggörs av klimatfarlig kolkraft just i Kina. Provinsen Inre Mongoliet, icke att missta för grannlandet Mongoliet, har nyligen hamnat på tapeten efter att lokala myndigheter beslutat om utvidgande av en redan stor kolkraftskapacitet. De nationellt styrande i Peking förhåller sig skeptiska till dessa beslut, enligt Financial Times.

Kinas kolkraftsgenererade bitcoin var det primära skälet bakom att Teslas vd, Elon Musk, för en vecka sedan gav beskedet att bolaget inte längre tar emot bitcoin för betalning – något som utlöste den negativa trenden i bitcoinmarknaden.

Beskedet togs emot med chock och vrede i den kryptosfär som lyft fram Elon Musk som en fanbärare efter Teslas besked om att acceptera bitcoin och samtidigt att företaget köpt in kryptovaluta till ett värde av 1,5 miljarder dollar.

I samband med ett Twitterinlägg mitt i onsdagens kryptomarknadspanik, där Elon Musk med två emoji-symboler föreställande en diamant och två händer visade att Tesla inte tänker sälja bitcoin-innehavet trots kraschen, återhämtade priset stora delar av fallet.

Kinas senaste våg av förmaningar mot kryptovaluta inleddes i förra veckan, då kinesiska centralbanken PBOC utfärdade en varning mot kryptovaluta då det påpekades att digitala valutor inte är att betrakta som "verkliga".

Redan 2017 tog dock den kinesiska avogsamheten fart när landets kryptovalutabörser stängdes av myndigheterna. Dessa hade tidigare stått för majoriteten av den globala bitcoinhandeln, enligt Financial Times.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?