1515
VIRUS: OROVÄCKANDE ATT LITEN MINSKNING PLANAT UT - FHM

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Det är fortsatt en hög smittspridning i Sverige och det är viktigt att alla hjälps åt för att få ner den genom att bland annat hålla avstånd och inte träffa andra än den inre kretsen. Oroväckande är att en minskande trend har stannat av.

Det sade Sara Byfors, enhetschef på Folkhälsomyndigheten, vid tisdagens pressträff om läget för covid-19.

Läget ser olika ut i olika regioner i landet och rekommendationerna och råden skiljer sig åt.

Det är alltid den striktare regleringen som gäller.

Enligt Sara Byfors syntes en minskning av smittspridningen mellan vecka 15 och 16, men den var väldigt liten, och hon tycker det är oroväckande att den minskande trenden har stannat av mellan vecka 16 och 17.

Bland barn och unga ökar fallen, vilket kan bero på ökad testning.

Hon noterade att det är regionala skillnader i smittspridningen. Högst antal fall de senaste två veckorna finns i Västernorrland, enligt Byfors är det positiva att det minskar lite nu. Därefter följer Kronoberg, där man ser en fortsatt ökning, och Östergötland, där ingen minskning är i sikte.

I storstadsregionerna har fallen ökat i Stockholm den senaste veckan, i Västra Götaland var det en väldigt liten minskning under vecka 16 och 17, medan man i Skåne nu ser en viss uppgång.

"Det är så viktigt att vi fortsätter att följa rekommendationerna till vaccinationerna får effekt", betonade Sara Byfors och tillade att vaccinationerna kan göra att vi kommer i ett bättre läge.

Nu har drygt 2,6 miljoner personer fått minst en dos vaccin, det finns få fall bland de som har vaccinerats som har smittats av covid-19.

Det totala antalet bekräftat smittade med covid-19 i Sverige uppgår till 988.554 personer. Antalet nyinlagda på IVA har "möjligen nått en liten platå, förhoppningsvis får vi se en nedgång", enligt Byfors. Totalt 7.016 personer har vårdats på IVA sedan pandemin inleddes.

43 avlidna har registrerats sedan i fredags, totalt har 14.091 personer nu avlidit i landet av covid-19.

Mattias Fredricson, enhetschef på Socialstyrelsen, sade att belastningen på sjukvården fortsatt är mycket stor.

Beträffande den globala situationen sade Sara Byfors att fallen ökade under vecka 15 och 16, och att smittspridningen är störst i Indien.

I EU minskar fallen, men de är fortsatt höga, förutom i Sverige även i bland annat Frankrike och Nederländerna, medan Cypern sticker ut, med fortsatt ökning.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?