1515
NOKIA: FINANSIELL UTVECKLING 2021 UTMANANDE ENL VD- SAMMANF

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Nokias justerade resultat och försäljning i tredje kvartalet låg något under analytikernas förväntansbild. Telekombolaget gav dock en dyster syn på framtiden och marginalprognosen sänktes. Nye vd:n Pekka Lundmark gav uttryck för att 2021 väntas bli utmanande och att mer förändringar behövs.


Här följer en punktvis sammanfattning av rapporten:


Justerat snäppet under förväntan. Nokias justerade rörelseresultat låg på 486 miljoner euro i tredje kvartalet, väntat var 490 miljoner enligt Infronts prognossammanställning. Omsättningen hamnade på 5.294 miljoner euro för kvartalet, här väntades 5.430 miljoner euro.


Drar ned prognosintervall för marginal och vinst. Nokia sänker sina prognosintervall för vinst per aktie och rörelsemarginal helåret 2020. Nu räknar bolaget med en justerad rörelsemarginal på 9,0 procent, plus/minus 1,0 procentenheter. Tidigare prognos var 9,5 procent, plus/minus 1,5 procentenheter. Den nya prognosen för justerad vinst per aktie är 0:23 euro, plus/minus 0:03 euro. Tidigare prognos var 0:25 euro per aktie, plus/minus 0:05 euro.

Analytikers förväntningar var en koncernmarginal på 9,5 procent för 2020 och en vinst per aktie på 0:24 euro för 2020, enligt Infront.


Ger marginalprognos för 2021. Nokia lämnar en ny prognos för 2021 om en justerad rörelsemarginal på 7-10 procent. Marginalprognosen når inte riktigt upp till analytikernas snittförväntningar, som enligt Infront låg på 10,9 procent. Nokia avstår samtidigt att ge någon långsiktig prognos. Tidigare långsiktig prognos var att nå en justerad rörelsemarginal på 12-14 procent inom tre-fem år. Nokia avser att lämna en långsiktig prognos senast vid kapitalmarknadsdagen den 18 mars 2021.


Mer negativ syn på nätverksmarknad 2020, exkl Kina. Nokia har antagit en mer negativ syn på sin primära adresserbara nätmarknad, exklusive Kina, under 2020 och räknar nu med att den minskar som en följd av effekterna från covid-19. Tidigare bedömning var att den marknaden skulle vara i stort sett på en oförändrad nivå under 2020, i konstanta valutor. Samtidigt räknar Nokia fortfarande med att bolagets egen verksamhet (Networks och Software) utvecklas något sämre än den adresserbara marknaden 2020.


Finansiell utveckling 2021 blir utmanande. Nokias finansiella utveckling under 2021 väntas bli utmanande och mer förändring behövs, enligt vd Pekka Lundmark. Bedömningen baseras delvis på att Nokia förlorat andelar hos den viktiga nordamerikanska kunden Verizon. "Nummer ett är att intäktssituationen kommer att vara utmanande som en följd av en lägre radiomarknadsandel hos en viktig nordamerikansk kund. Dessutom är det en ökad prispress inom Mobile Networks i Nordamerika generellt sett", sade Nokia-chefen. Bedömningen kring 2021 tar också hänsyn till covid-19-påverkan.


Ny strategi. Nokia kommer att presentera en ny strategi i tre faser. Ny verksamhetsmodell är den första och börjar gälla den 1 januari 2021. Den nya verksamhetsmodellen är utformad för att positionera Nokia bättre för föränderliga marknader och för att anpassa sig till kundernas behov. De fyra nya affärsområdena är Mobile Networks, IP och fasta nät, Cloud och Network Services samt Nokia Technologies. Nokia har också infört en ny enhet, Customer Experience, för att stärka kundrelationerna över hela sin verksamhet. Mer information kommer den 16 december 2020 och vid kapitalmarknadsdagen den 18 mars 2021.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?