1515
Annons
BÖRSEN: UPPGÅNGEN KOM AV SIG, SCA SÄNKE, OMXS30 -0,6%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen vände ned på måndagseftermiddagen i samband med att de amerikanska börserna öppnat blandat. Evolution och SCA tyngde storbolagslistan medan banksektorn drog i motsatt riktning.

Vid stängning stod Stockholmsbörsens OMXS30-index vid nivån 2.335, ned 0,6 procent från fredagens stängning. Aktier för 20,5 miljarder kronor hade då skiftat ägare på Stockholmsbörsen.

Nordea och SEB höll i taktpinnen bland de mest omsatta storbolagen och steg 1,4 respektive 1,3 procent. I motsatt ände av listan agerade dagens mest omsatta aktie, Evolution, sänke med en nedgång på 5,5 procent.

Sämst utveckling för dagen stod SCA för som pressades av säljrekommendation från Danske Bank som gått igenom sektorn. Banken noterade att massapriserna fortsätter att sjunka precis som priserna på sågade trävaror. Aktien föll 6,7 procent.

Billerud Korsnäs, som i samma analys sänktes till behåll från köp, sjönk 3,6 procent, medan Stora Enso och Holmen som sänktes till sälj tappade 3,3 respektive 4,1 procent.

Det amerikanska domstolsutslag som ger apputvecklare möjlighet att ta betalt utanför App Store fick kurserna för flera spelutvecklare att röra sig uppåt. Stillfront var upp 5,9 procent, G5 Entertainment 2 procent och Nitro Games 4,2 procent.

Hälsovårdsbolagen bjöd på en rad uppdateringar, däribland Oncopeptides som inledde dagen upp efter att ha meddelat positiva resultat från en genomgripande analys av progressionsfri överlevnad för melflufen. Glädjen kom dock av sig och aktien slutade ned 2,7 procent.

Cantargia kom med nya kliniska data i form av en vetenskaplig abstrakt från Canfour-studien och aktien steg 2,3 procent. Sämre gick det för Biovica som flaggade för förlängd tidslinje för en 510(k)-ansökan till FDA på grund av fördröjning av svar från myndigheten. Aktien tappade 8,3 procent.

På temat trista besked föll GHP Specialty Care 5,8 procent. Ett avtal i Förenade Arabemiraten kommer att avslutas den 6 januari på kundens begäran. Bolaget håller dock fast vid sina övergripande mål för kommande treårsperiod och kommer att accelerera arbetet med att hitta en partner och kompletterande ägare till projektet i Saudiarabien.

Catena Media steg 4,9 procent efter att styrelsen i affiliatebolaget meddelat att den godkänt aktieåterköp upp till drygt 7 miljoner aktier eller upp till 10 procent av kapitalet.

Analytikerna har sett över sina riktkurser efter SBB:s kapitalmarknadsdag på fredagen och enats om att dessa ska upp med mellan 5 och 13 kronor. Kepler Cheuvreux, Nordea och Carnegie ligger fast med sina köprekommendationer medan DNB Markets bibehåller sin säljrekommendation. Aktien adderade 2,7 procent till fredagens uppgång på 2,6 procent.

Elfordonstillverkaren Clean Motion åkte bergochdalbana och var som mest ned 19 procent för att sedan stiga 30 procent efter besked om planer på att inleda produktion av fordonet Re:volt under hösten 2022. Dagen slutade upp 9,3 procent.

Byggmax steg 5 procent efter en köprekommendation i måndagens upplaga av DI. Börsveckan menade å sin sida att Cavotec och Sedana är köpvärda medan Skistar och Desenio sänktes till avvakta. Av de omnämnda bolagen blev rörelsen störst i Desenio som förlorade 4,9 procent.Diagram: Stockholmsbörsen OMXS30 måndag den 13 september

image


Källa: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?