VALUEGUARD: BOSTADSPRISER +0,4% I JUNI TILL NY REKORDNIVÅ

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Bostadspriserna i Sverige steg 0,4 procent i juni jämfört med föregående månad, till en ny rekordnivå. Därmed har hela nedgången under den mest akuta coronakrisen återhämtats.

Det visar Valueguards HOX-index.

Säsongsrensat steg priserna 1,1 procent i juni, men enligt Valueguard bör de säsongsjusterade siffrorna tolkas med försiktighet eftersom prisutvecklingen inte följt det normala säsongsmönstret under våren, sannolikt på grund av coronapandemin.

Bostadspriserna har stigit 0,6 procent under den senaste tremånadersperioden och stigit 5,5 procent under de senaste tolv månaderna.

Priserna på bostadsrätter steg 0,6 procent i juni jämfört med föregående månad, medan villapriserna steg 0,3 procent. Säsongsrensat steg priserna på bostadsrätter 1,0 procent, medan villapriserna steg 1,1 procent.

De senaste tolv månaderna har bostadsrättspriserna stigit 2,6 procent samtidigt som villapriserna stigit 7,3 procent.

Priserna på bostadsrätter ser också ut att ha ut att fortsatt upp i juli. Under första halvan av juli steg priserna på bostadsrätter med 0,7 procent i både Stockholm och Göteborg.

Antalet sålda bostäder var ungefär 10 procent fler än i juni i fjol, där det är bostadsrätterna som står för hela ökningen. Försäljningen av villor minskade något.

Bjurfors noterar att temperaturen stiger igen på bostadsmarknaden efter den tillfälliga nedgången under våren.

"Våra visningar lockar allt fler och det finns redan signaler om förbättringar i konjunkturen. För den fortsatta utvecklingen på bostadsmarknaden är det också positivt att de extremt låga räntorna väntas bestå under överskådlig tid. Enda orosmolnet är en ökande arbetslöshet som kan påverka efterfrågan på bostäder på sikt", säger Sven-Erik Kristensen, vd Bjurfors Göteborg, i en kommentar.

De konstaterar, liksom andra bedömare, att det varit en ovanligt livlig bostadsmarknad i sommar.

"Både utbudet och antalet sålda bostäder är högre än vanligt så här års. Det såldes ovanligt många bostadsrätter i juni så att juni blev den månad med flest försäljningar hittills i år. Normalt brukar aktiviteten tvärt om avta inför midsommar", skriver Erik Olsson Fastighetsförmedling i en kommentar.

Valueguards boprisstatistik bygger på data från bland andra Svensk Mäklarstatistik, som sedan bearbetas för att ta hänsyn till att det säljs olika typer av bostäder varje månad. Genom att statistiken är kvalitetsjusterad mäts den underliggande prisutvecklingen på bostadsmarknaden.Prisutveckling procent      m-m    3 mån    12 mån
==============================================================
HOX
Sverige 0,4 0,6 5,5

Bostadsrätter
Sverige 0,6 -1,9 2,6
Stockholm 0,9 -2,2 2,4
Göteborg 0,9 -1,4 2,2
Malmö 0,2 -1,4 3,2

Villor
Sverige 0,3 2,2 7,3
Stockholm 0,2 0,2 7,8
Göteborg 0,4 1,8 6,2
Malmö 0,7 2,8 9,2
==============================================================Bild: Bostadspriser HOX-index


imageBild: Bostadspriser, förändring i årstakt


imageBild: Bostadspriser Stockholm, förändring i årstakt


image

Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

 • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

 • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

 • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?