BÖRSEN: OMXS30 (+0,9%) STÄNGDE KRING NYA REKORDHÖGA NIVÅER

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsens OMXS30-index stängde på onsdagen på rekordhöga nivåer, drivet av allmän börsoptimism i spåren av Pfizers vaccinbesked tidigare i veckan. Inom indexet sågs Nordea i botten, medan Swedish Match stod som vinnare för dagen.

Vid stängning hade storbolagsindexet OMXS30 stigit 0,9 procent till 1.903. Aktier för 25,5 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen.

Swedish Match stärktes 4,5 procent och gick därmed starkast inom storbolagsindexet för dagen utan kännbara nyheter, men uppgången kan ses i ljuset av att aktien föll märkbart i måndags tidigare i veckan.

Bättre gick det även för Essity som steg 3,5 procent, följt av Electrolux som avancerade 3,4 procent.

I andra änden av storbolagsindexet sågs Nordea som den solklara förloraren och föll 5,1 procent till 73:37 kronor. Den finländska finans- och försäkringskoncernen Sampo miljardsålde på tisdagskvällen Nordea-aktier till institutionella investerare till en kurs som var 4,5 procent under Nordea-aktiens stängning i Helsingfors. Aktivistfonden Elliott har tagit en position i Sampo och vill att koncernen säljer hela sitt Nordea-innehav.

Finansinspektionen står fast vid budskapet att svenska banker inte bör göra några utdelningar under 2020, men det kan enligt myndigheten vara rimligt att lönsamma banker kan ge viss utdelning under 2021 om ett antal villkor då är uppfyllda.

Resterande bankaktier gick åt olika håll där SEB stärktes marginellt, medan Swedbank och Handelsbanken noterades något ned.

Bland för dagen högt omsatta aktier noterades Evolution upp 3,5 procent efter att ha backat omkring 5 procent både på tisdagen och måndagen tidigare i veckan. Embracer var även högt omsatt och backade omkring 0,4 procent.

Millicom-aktien stängde 4,3 procent högre, efter att det på tisdagen blivit känt att aktien i kabeloperatören tagit plats i OMX Stockholm Benchmark vilket marknaden då välkomnade med öppna armar.

Skogskoncernen Stora Enso har uppdaterat sin strategi och vissa av de finansiella målen i samband med onsdagens kapitalmarknadsdag. Aktien stängde ned 1,1 procent.

Peptonic klättrade 22 procent. Bioteknikbolaget har fått ett godkännande från den amerikanska läkemedelsmyndigheten, FDA, angående Vagivital Aktivgel, vilket ger företaget tillstånd att marknadsföra och sälja produkten i USA.

En annan kursrusare var bettingbolaget Gaming Innovation Group som steg 18,7 procent i Stockholm. Dagens industri rapporterar att bolagets vd, Richard Brown, deltog vid ett gamingseminarium på onsdagen arrangerat av Pareto Securities. I samband med detta presenterade danska investeringsbolaget Symmetry Invest i en uppmärksammad Twittertråd en uppdatering kring bolaget, där det bland annat heter att GIG genomgått en imponerande omvändning som ännu inte prisats in i aktien.

Oljepriserna fortsatte att stärkas på onsdagen där majoriteten av oljebolagen hängde på uppgången.


Diagram: Stockholmsbörsens OMXS30-index onsdagen den 11 november

image

Bildkälla: Infront.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?