1515
BÖRSEN: BOLIDEN STARKAST I BRED UPPGÅNG, OMXS30 +1,5%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Årets första handelsdag på Stockholmsbörsen innebar en markant uppgång som dessutom förstärktes efter ett par timmars handel.

Uppgången var bred och bland de fåtaliga förlorarna fanns coronapressade aktier, då virussituationen fortsatte att vara bekymmersam.

Omkring klockan 13.20 hade OMXS30 stigit 1,5 procent till 1.903 och aktier för 8,7 miljarder kronor hade hunnit omsättas på Stockholmsbörsen.

Bäst bland storbolagen gick Boliden, som steg 4,7 procent till 305 kronor sedan Kepler Cheuvreux höjt sin riktkurs för aktien till 305 kronor från tidigare 265 med upprepad behållrekommendation. Kepler spår "relativt" stark vinst i det fjärde kvartalet för gruv- och smältverksbolaget.

Boliden följdes närmast av SSAB och Kinnevik, som klättrade 4,1 procent vardera.

Ericsson steg 2,8 procent efter att ha tecknat ett femårigt 5G-avtal med Qatar-baserade Ooredoo Group avseende tio länder i Asien och Afrika.

Covid-19-vaccinet från Astra Zeneca och Oxford har fått ett nödgodkännande i Indien, ett land som planerar att genomföra en stor vacciationskampanj. Astra Zeneca steg 1,7 procent.

Evolution, som gjorde debut i OMXS30, visade måttliga kursrörelser och var upp 0,2 procent. Aktien var dock vid lunchtid måndagens mest omsatta aktie.

Bland de enstaka aktier som noterades på minus inom storbolagsindexet var Electrolux svagast med en nedgång på 0,9 procent, medan H&M tappade 0,6 procent. Bankerna höll sig på plus men gick överlag svagare än index.

Amerikanska MGM Resorts har lagt ett bud på det brittiska bettingbolaget Ladbrokes ägare Entain värt 11 miljarder dollar. Budet på Entain, som bytt namn från GVC, innebär en premie på 22 procent från senaste handelsdagen. Entain bekräftar budet men anser att det är för lågt och bolaget har gett aktieägarna rådet att inte godta det.

I sektorn steg Kambi och Kindred med 3 respektive 3,5 procent i Stockholm.

På minussidan efter helgen fanns vissa aktier med en stark koppling till coronavirusutvecklingen, där dagsläget för svensk del fortsatte att se mörkt ut med hög smittspridning. Dagens Nyheters ledarsida uppmanar Sveriges regering att stänga ned landet under några veckor för att klara krisen.

SAS backade 0,1 procent. Scandic Hotels sjönk 0,8 procent och Pandox 1,1 procent.

Oljepriset fortsatte upp och flera energiaktier gick starkt. Lundin Energy steg 1,6 procent, Enquest 3,1 procent och IPC 9,3 procent.

Immunicum handlades upp 14 procent på beskedet att företaget har fått särläkemedelsstatus från den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA för bolagets kandidat ilixadencel, för behandling av levercancer.

Spelutvecklaren Starbreeze lyfte 14 procent. I helgens Dagens Industri beskrev Starbreeze tillförordnade vd Tobias Sjögren bolaget som "revanschsuget" och förklarade att man nu söker en utgivare för att släppa nästa upplaga av spelserien Payday.

Soltech Energy har köpt aktiemajoriteten i Annelunds Tak och Ljungs Sedum Entreprenad. Bolagen beräknas bidra med 60 miljoner kronor i omsättning och 6 miljoner kronor i rörelseresultat under 2021, enligt Soltech. Aktien stärktes 11 procent.

Allgon tappade 4,6 procent. Latour har valt att återkalla sitt uppköpserbjudande till ägarna i Allgon, med motiveringen att Latour inte anser sig kunna motivera ett högre bud på Allgon än det konkurrerande som Bure har lagt.

Studsvik handlades upp 13 procent efter att ha tecknat ett avtal i Ryssland till ett värde av cirka 100 miljoner kronor med kunden TVEL.

Cleantech-bolaget Arc Aroma har ingått ett partnerskap med kinesiska Zhongwu för utvecklingen av "super juice"-marknaden i Kina. Målet är att sälja minst 40 Cept-system med ett nettoförsäljningsvärde om 140 miljoner kronor de kommande tre åren. I samband med partnerskapet köper Zhongwu en juice-Cept-plus för 3 miljoner kronor. Arc Aroma lyfte 18 procent.OMXS30 den 4 januari 2021

image

Källa: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?