1515
ELBILAR: VÄST MÅSTE SÄKRA KOBOLT FRÅN KINAOFFENSIV - GLENCORE

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) USA och Europa måste säkra upp större tillgång till nyckelmetaller för att framställa elbilsbatterier, annars riskerar branschen bli beroende av ett Kina som nu tar över marknaden, enligt uttalanden från gruvbolaget Glencores vd Ivan Glasenberg.

Vid en konferens arrangerad av Financial Times på onsdagen hävdade Glencore-vd:n att västerländska biltillverkare är naiva om de tror sig kunna fortsätta lita på kinesiska bolag som Catl i fråga om bilbatterier.

De kinesiska bolagen har varit snabba med att inse hur sköra leverantörskedjorna är och därför säkrat upp kobolttillgångar från Demokratiska republiken Kongo, som är dominant vad avser utvinning av batterimetallen med omkring 70 procent av världsproduktionen.

"Västerländska bolag har inte gjort samma sak. Antingen tror de att det här inte är ett problem eller så tror de att de kommer få leveranser av batterier från Kina. Vad händer om Kina säger nej till att leverera till väst?", sade Ivan Glasenberg.

Glencore är en av de största internationella spelarna i Demokratiska republiken Kongo, som majoritetsägare i gruvbolaget Katanga Mining.

Priset på kobolt har stigit med 50 procent det senaste halvåret och leverantörskedjorna kring bilindustrin har också kommit att uppmärksammas alltmer i takt med de störningar som uppstått under pandemin.

För närvarande råder exempelvis chipbrist hos biltillverkare, som i stor utsträckning inte lagerhållit tillräckligt och alltmer riktat in sig på så kallad "just-in-time"-logistik. Produktionsstoppen har duggat tätt i fordonssektorn, när utbud nu saknas hos tillverkare som ansatts med en flodvåg av efterfrågan från hemelektroniktillverkare under hemarbetstrenden i pandemin.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?