1515
BIOINVENT: PRESENTERAR DATA BI-1206 VID ASH-MÄSSA 5-8 DEC (OMS)

(Omsändning: Skickades första gången på onsdagskvällen)

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Bioteknikbolaget Bioinvent, kommer presentera nya kliniska och prekliniska data avseende den nya anti-FcγRIIB-antikroppen BI-1206 vid American Society of Hematologys (ASH) årliga möte och mässa, som genomförs virtuellt den 5-8 december 2020.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Bland annat presenteras då preliminära data från en fas 1/2a-studie av BI-1206 i kombination med rituximab vid behandling av patienter med follikulärt lymfom (FL), marginalzonslymfom (MZL) och mantelcellslymfom (MCL) som återfallit eller uppvisar resistens mot rituximab, enligt pressmeddelandet.

Datan visar att en ökning av doserna av BI-1206 från 30 mg till 70 eller 100 mg resulterade i en maximal koncentration som var proportionerligt högre än dosökningen, samt en ökning av halveringstiden, skriver Bioinvent.

Vid de högre doserna (70 eller 100 mg) noterades dessutom i stort sett total receptormättnad under upp till 72 timmar. Ytterligare höjning av dosen leder troligen till bibehållen receptormättnad under en längre period. Vidare observerades komplett klinisk respons (CR) och partiell klinisk respons (PR), baserat på reduktion av tumörstorlek, framför allt hos 70 mg-kohorten, där tre av fem patienter uppvisade klinisk respons.

"Detta är väldigt uppmuntrande data, som tyder på att BI-1206 har stor potential att göra avsevärd skillnad för patienter som återfallit i eller är refraktära mot indolent NHL. Dessa preliminära data indikerar inte minst att BI-1206 genererar de första tecknen på klinisk respons hos patienter som har återfallit efter behandling med rituximab. Att övervinna 'target-mediated drug disposition', det vill säga att target bidrar till eliminering av läkemedlet, möjliggör administrering en gång per vecka, eller ännu mer sällan, och detta har stor betydelse", säger Bioinvents vd Martin Welschof.

Bioinvent kommer också presentera resultat från två prekliniska studier av BI-1206. Resultat från den första studien visar att BI-1206 har single agent-aktivitet in vivo i en ibrutinib-venetoklax-dubbelresistent PDX-modell (patient-derived xenograft-modell) med celler härrörande från en patient med mantelcellslymfom (MCL). BI-1206 förstärkte in vivo-effekten av ibrutinib plus rituximab och av venetoklax plus rituximab, och övervann resistens mot dessa behandlingar, vilket resulterade i förbättrade anti-tumöreffekter.


I den andra prekliniska studien i möss förhindrade premedicinering med två doser av kortikosteroider (16-24 timmar respektive 1 timme före infusion) infusionsrelaterade reaktioner förknippade med intravenös administrering av anti-FcyRIIB. Denna premedicinering har implementerats i de kliniska studierna av BI-1206 och visat sig avservärt förbättra toleransprofilen.

BI-1206 har en ny verkningsmekanism, och blockerar den enda hämmande antikroppscheckpointreceptorn FcγRIIB och aktiverar därmed anti-cancerimmunitet vid både hematologiska och solida tumörer. BI-1206 är Bioinvents ledande läkemedelskandidat. För närvarande pågår en fas I/II-studie av BI-1206, i kombination med anti-PD1-läkemedlet Keytruda[®] (pembrolizumab), för solida tumörer, samt en fas I/IIa-studie av BI-1206 i kombination med MabThera (rituximab) för behandling av non-Hodgkins lymfom (NHL).Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?