1515
BÖRSEN: LUGN HANDEL INFÖR FEDS RÄNTEBESKED, OMXS30 -0,2%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen inledde onsdagens handel i nedåtgående riktning, efter att ha stigit tydligt dagen innan. Inom storbolagsindexet fanns SCA i botten medan Handelsbanken tog ledarfanan. Bussoperatören Nobina har meddelat att det väntar sig högre vinst än marknadens förväntningar.

Vid 9.40-tiden var storbolagsindexet OMXS30 ned 0,2 procent vid nivån 2.175. Aktier för 2,2 miljarder kronor var då omsatta på Stockholmsbörsen. Ute på de ledande Europabörserna var sentimentet också åt det negativa hållet. Tyska DAX sågs kring nollstrecket medan franska CAC40 noterades 0,2 procent lägre.

Marknaderna såg ut att hålla andan inför kvällens besked från den amerikanska centralbanken Fed kring räntan.

Sedan förra Fed-mötet den 27 januari har den amerikanska 10-åriga statsräntan stigit drygt 60 punkter men Fed-chefen Jerome Powell och de flesta övriga i Fed-kommittén har än så länge inte gjort något för att stävja uppgången, skriver SEB i ett morgonbrev.

"Vi förväntar oss ett likartat budskap på presskonferensen idag men en fortsatt snabb uppgång närmare nollan för realräntan skulle kunna tvinga fram ett agerande från Fed (mest troligt genom ändringar i sammansättningen snarare än storleken på köpen alternativt en 'twist' där Fed säljer korta och köper långa papper)", resonerar banken.

Terminerna i USA pekade i den tidiga förhandeln överlag på en öppning nedåt.

På hemmaplan sågs SCA i botten inom storbolagsindexet OMXS30 med en nedgång på 1,4 procent. Skogsbolaget gästades av Autoliv och H&M som tappade 1,1 respektive 0,9 procent.

Bättre gick det för Handelsbanken som avancerade 0,7 procent, och återfanns därmed i toppen av indexet. Boliden, som omkring lunchtid på onsdagen har kapitalmarknadsdag, stärktes 0,5 procent.

Bussoperatören Nobina har på morgonen kommit med preliminära kvartalssiffror med motiveringen att vinsten i det fjärde kvartalet (december-februari) i det brutna räkenskapsåret 2020/2021 väntas bli högre än marknadsförväntningarna. Nobinas omsättning var preliminärt 2.860 miljoner kronor och det justerade resultatet före skatt 120-130 miljoner, att jämföra med Infronts estimatsnitt på 2.748 miljoner respektive 73,8 miljoner. Aktien var upp 0,2 procent efter att tidigare ha stigit med som mest 6 procent.

Rapportaktuella båttillverkaren Nimbus, som noterades på Nasdaq First North i februari, steg 2,4 procent. Omsättningen och orderboken var högre för det fjärde kvartalet 2020 jämfört med motsvarande period i fjol.

Ellwee, som utvecklar, tillverkar och säljer fyrhjuliga eldrivna flerfunktionsfordon, bjöd också på kvartalssiffror. Nettoresultatet blev -8,1 miljoner kronor medan de totala intäkterna var 1,9 miljoner kronor, varav 1,2 miljoner utgjorde nettoomsättning. Några jämförelsesiffror finns inte. Aktien backade 3,5 procent.

Specialistläkemedelsbolaget Orexo klev upp 2,1 procent efter att ha fått ytterligare ett patent beviljat för läkemedlet Zubsolv vid behandling av opioidberoende i USA.

Note fått ett nytt flerårigt uppdrag att tillverka kundanpassad industrielektronik till en svensk industrikund. Aktien belönades med en uppgång om 3,6 procent.

På rekommendationsfronten noterades flera större rörelser. Bland annat steg Clas Ohlson med hela 9,2 procent efter att Nordea Markets skruvat upp rekommendationen till köp (behåll).

"Clas Ohlson har uppvisat motståndskraftiga marginaler och en oförändrad jämförbar försäljning under pandemin. När restriktionerna väl lättar ser vi utrymme för en viss uppdämd efterfrågan och för en marginalökning", skriver Nordea som motivering.

Boozt steg 3,9 procent till 192:60 kronor och fick medvind från SEB som inlett bevakning av e-handelsbolaget med en köprekommendation och riktkursen 235 kronor.

Det rådde mystik kring underhållningsföretaget Nexar Group. Aktien var upp 145 procent utan uppenbara nyheter och den var mer omsatt än exempelvis Hexagon och Electrolux.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?