1515
GOOGLE: BRITTISK KONKURRENSMYNDIGHET ÖVERVÄGER ÖPPNA UTREDNING

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Den brittiska konkurrensmyndigheten CMA överväger att öppna en utredning mot nätkonglomeratet Google sedan anmälningar inkommit relaterade till marknadsföring och digital annonsering, framgår av ett pressmeddelande från myndigheten.

Utredningen är en av flera som nu utvärderas av myndigheter i flera länder. USA:s motsvarighet till CMA, den federala handelskommissionen FTC, tog i oktober upp en utredning mot Googles sökmotor.

"Vi tar anklagelserna på största allvar och kommer bedöma dem noggrant och därefter besluta om vi tar upp en formell utredning om brott mot konkurrenslag", skriver CMA.

Kärnan av de anklagelser som riktas mot Google har också lett till utredningar mot flera andra Silicon Valley-bolag, som alltmer kommit att likna digitala monopol sittandes på dubbla stolar där makten som plattformsägare i flera fall konstaterats ha nyttjats för att slå ut konkurrens som säljare på den egna plattformen.

Ett exempel rörande Google är hur de svenska prisjämförelsesajterna Prisjakt och Pricerunner tillsammans med kollegor från flera andra länder anmält i skrivelser till EU-kommissionen att Google premierar den egna prisjämförelsetjänsten i nätsök på den egna sökmotorn.

"Om frågan utkräver snabba interventioner så kommer vi också bedöma huruvida det är lämpligt att införa interrimistiska åtgärder för att beordra upphörande av misstänkta konkurrenshämmande ageranden inför det att en fullständig utredning färdigställts", skriver CMA.



Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?