1515
Annons
BÖRSEN: VÄNTAS SJUNKA TILLBAKA, FORTSATT LÄGRE OLJEPRIS

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen väntas på tisdagen sjunka tillbaka efter ett par uppgångsdagar. Oljepriserna har samtidigt fortsatt att backa till omkring 100-dollarstrecket i samband med kinesiska covid-nedstängningar som kan dämpa ekonomisk aktivitet.

Det svenska storbolagsindexet OMXS30 steg i måndags 1,2 procent till nivån 2.096 med stöd av viss optimism om att förhandlingarna mellan Ryssland och Ukraina ska leda någonstans. Kriget fortsätter dock med nya anfall mot Ukrainas huvudstad Kiev och USA hävdar att Kina är berett att bistå Ryssland med militär utrustning, något som USA varnar Kina för att göra.

Terminen för Frankfurt- och Parisbörserna är ned ungefär 1,5 procent vardera. Den svenska aktiemarknaden väntas också öppna ned 1,5 procent enligt IG Markets förhandel. Amerikanska S&P 500-indexet sjönk på måndagskvällen med 0,7 procent från tidpunkten för Stockholmsbörsens stängning.

Swedish Match avbryter sina planer på att knoppa av cigarrverksamheten under andra halvåret i år med hänvisning till regulatoriska osäkerheter. Flera analytiker ser det som ett negativt besked och tror att aktien kommer backa.

H&M-gruppens försäljning ökade med 18 procent i kvartalet december-februari. Det var ungefär i linje med analytikernas förväntningar som låg vid +18,4 procent enligt Infront. Delårsrapporten väntas om ungefär två veckor.

För banksektorns vidkommande kan konstateras att de bankövervakande myndigheterna i Europa utesluter ett generellt förbud för banker att göra utdelningar eller aktieåterköp som svar på den eskalerande krisen i Ukraina. Det innebär en mer avslappnad inställning än under covid-19-pandemin.

Den mäktiga rådgivaren ISS vill neka ansvarsfrihet för Ericssons vd Börje Ekholm och tre styrelseledamöter. ISS hänvisar till otillräcklig kontroll, vilseledande kommunikation och otillräckliga åtgärder från telekombolagets sida.

Bland rekommendationsförändringar kan noteras att Goldman Sachs höjer sin syn på Swedbank från sälj till neutral.

Boozt får sänkt rekommendation av Nordea Markets till sälj med riktkurs 130 kronor, vilket är 15 procent under måndagens stängningsnivå.

Storskogen har ingått avtal om att förvärva 70 procent av aktierna i PR Home of Scandinavia som under senaste räkenskapsåret omsatte 123 miljoner kronor med ett ebitda-resultat på 15 miljoner kronor.

Ellwee, som utvecklar eldrivna fyrhjulingar, förvärvar Alsike Maskin Entreprenadförsäljning för initialt 42 miljoner kronor och gör en företrädesemission på 75 miljoner kronor. Det förvärvade bolaget köper och säljer nya och begagnade entreprenadmaskiner, husvagnar och transportbilar för 355 miljoner kronor i fjol. Ellwee har samtidigt släppt kvartalssiffror innehållande bland annat lägre bruttomarginal.

Oscar Properties har meddelat uppdaterade mål i samband med tisdagens kapitalmarknadsdag. Det operativa målet om att fastighetsvärdet ska överstiga 20 miljarder kronor i slutet av 2024 kvarstår.

Lås- och incheckningsbolaget Zaplox ska göra en företrädesemission på 37 miljoner kronor, vilket enligt Zaplox säkrar fortsatt drift och finansierar ökad försäljningstakt och produktutveckling. Emissionen är säkerställd till 100 procent.

Addvise har slutfört den riktade emission som aviserades efter aktiemarknadens stängning på måndagen. Bolaget tillförs cirka 100 miljoner kronor vid teckningskursen 6:50 kronor, vilket är 6 procent lägre än stängningskursen.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?