1515
BÖRSEN: UPPGÅNG MATTAS, BANKER PÅ RÖTT, OMXS30 +0,1%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Den initiala börsuppgången hade mildrats något vid lunchtid på onsdagen, samtidigt som avancemangen i Europa var större. På hemmaplan riktades fortsatt stort fokus mot bankerna, och då särskilt mot Swedbank och SEB, efter uppgifter om de amerikanska FBI-undersökningarna.

Strax innan 13-tiden hade storbolagsindexet OMXS30 stigit 0,1 procent till 1.892 och aktier för 8,1 miljarder kronor var omsatta på Stockholmsbörsen. På kontinenten steg tyska DAX-indexet med 1,5 procent medan franska CAC 40 avancerade 0,7 procent.

På vinnarsidan inom storbolagsindexet sågs Astra Zeneca i toppen och steg 2,8 procent efter att tidigare i veckan ha backat märkbart i samband med köpet av specialistläkemedelsbolaget Alexion.

Bättre gick det även för SSAB med en uppgång på 2,5 procent följt av Atlas Copco som av Goldman Sachs fått en höjd rekommendation till köp (neutral). Atlas A-aktie steg 1,3 procent.

Autoliv stärktes 1,5 procent efter en höjd riktkurs från SEB.

På minussidan återfanns storbankerna. Uppgifterna om att den amerikanska polismyndigheten FBI utreder penningtvättshärvorna i SEB, Swedbank och Danske Bank, fick återverkningar även under onsdagen. Företrädare för bankerna har i tidningar försäkrat att bankerna samarbetar i utredningarna, men även antytt att uppgifterna är i enlighet med vad som tidigare meddelats från dem.

"Jag har ingen sån djupare insikt i rapporteringen att jag vågar säga att det var nytt eller inte. Men vår uppfattning är den att det här har vi redan kommunicerat i samband med Q3:an och jag vill påstå att det inte är något nytt i detta", sade Swedbanks styrelseordförande Göran Persson till Di-tv med anledning av tidningens uppgifter under tisdagen.

Swedbank sjönk ytterligare 1,4 procent medan Nordea och Handelsbanken backade 0,8 respektive 1,5 procent. SEB retirerade 0,8 procent.

Buddramatiken kring det norska fastighetsbolaget Entra fortsätter. SBB, som tidigare lagt ett bud på Entra för att sedan dra tillbaka det, har på onsdagen överlämnat ett brev till Entras styrelse som innehåller definitiva och detaljerade due dilligence-frågor.

"Ifall den efterfrågade informationen erhålls kommer SBB att utvärdera informationen med målsättningen att uppfylla due diligence-villkoret i erbjudandet. Dessutom kommer utvärderas om due diligence-granskningen kan ligga till grund för en förbättring av villkoren i budet", skriver SBB i ett pressmeddelande.

Castellum (+1,4%) har likt SBB (-0,4%) tidigare lagt ett budförslag på Entra (+3,2%). Erik Selin-ägda Balder (-0,1%) har nyligen ökat sitt ägande till 10 procent i Entra.

Nokia upprepar sina prognoser för koncernen för 2020 och 2021 i ett pressmeddelande med anledning av att bolaget presenterar en strategiuppdatering på onsdagen. Nokia står fast vid att koncernens jämförbara rörelsemarginal ska uppgå till 7-10 procent under 2021. Aktien var ned 2,6 procent i Helsingfors.

CDON steg 22,7 procent utan uppenbara nyheter. Som mest var aktien upp nästan 30 procent under morgonen. I en kommentar till Nyhetsbyrån Direkt uppger bolagets ir-chef Alexandra Jerrebo att hon inte har någon kommentar till vad som kan ligga bakom kursrusningen.

Medicinteknikbolaget Scandidos, som tillhandahåller utrustning för kvalitetssäkrad strålbehandling, vände till en vinst efter skatt på 1,4 miljoner kronor (-4,0) i bolagets andra kvartal i det brutna räkenskapsåret. Aktien klättrade 21,5 procent.

Samtidigt debuterade Scandinavian Biogas på Nasdaq First North. Biogasbolaget genomförde nyligen en riktad nyemission om 350 miljoner kronor, samtidigt som befintliga ägare sålde för 236 miljoner kronor. Teckningskursen blev 37:50 kronor per aktie. I handeln kostade aktien 36:79 kronor.Graf: OMXS30 onsdagen 16 december

image

Bildkälla: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?